Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"В днешно време малко студенти могат да си позволят да не работят, повечето се издържат сами, както беше и при мен. Недостатък на стажовете в България е, че са доста ниско платени, а някои от тях дори не са, а в същото време лишават студентите от възможността да работят на друго място, за да подпомагат финансите си", споделя Славена Ангелова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Казвам се Славена Ангелова. На 26 години съм, от град Варна, но към момента живея в София, вече седма година. През 2019 година завърших бакалавър "Медия икономика" в УНСС, след това направих пауза. Сега започвам изучаването на магистърска програма "Реклама и медийни комуникации в Икономически университет - Варна (дистанционно). Също така карам курс по дигитален маркетинг в онлайн платформата на SoftUni.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

За платформата на dir.bg научих от сестра ми. Тя случайно е попаднала на нея и знаейки за плановете, които имам, ми сподели, че мога да открия подходящ за мен стаж на нея.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен колкото по-рано един студент намери стаж, толкова по-бързо би стартирала неговата кариера в избраната сфера. Най-добрият начин да научиш дадена материя е чрез практика в реална среда. Аз, лично, съм провеждала един стаж по време на бакалавърската ми степен, но не бях удовлетворена от него. Към момента се обучавам и работя почасово в маркетинг агенция, което също може да се брои за стаж.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

В днешно време малко студенти могат да си позволят да не работят, повечето се издържат сами, както беше и при мен. 

Недостатък на стажовете в България е, че са доста ниско платени, а някои от тях дори не са, а в същото време лишават студентите от възможността да работят на друго място, за да подпомагат финансите си.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

Идеалният стаж би бил в спокойна среда, с позитивни и отзивчиви хора. Бих искала да науча възможно най-много за периода и да имам практически задачи в реална среда. Хубаво е да има възможност за реализация в съответната компания след приключването му.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

Бих наблегнала на това, че се търсят кандидати с мотивация и желание да се научат, без значение дали имат предишен опит. Също така бих добавила, че ще имат възможността да се реализират на по-следващ етап.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са най-важните, защото те поставят основите на развитието ни в дадена сфера. С тях започва натрупването на опит, а също и изграждането на представите ни за дадената професия, от което зависи желанието и мотивацията ни за издигане.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

В университетите се учи основно теория, която също е важна, но ключовият момент е практиката. При практика в реална среда нещата се научават много по-лесно, а също така е много по-интересно да виждаш как се случват процесите в действителност.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е много важно за оказване на подкрепа при нашето бъдещо развитие, но това не означава, че ако не я получаваме, трябва да се откажем от нашите мечти и амбиции. Всеки от нас е индивидуална личност и има своите собствени цели и път в живота.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелската среда също е от значение за развитието ни, хубаво е да сме заобиколени от мотивирани и амбициозни хора, с които да се подкрепяме. Аз лично се старая да има баланс между обучението и забавленията, защото времето за отдих е изключително важно, за да поддържаме мотивацията си.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Бих предпочела да се развивам в България, защото не си представям живота си в чужбина на този етап. Животът тук е една идея по-труден от този в чужбина, но при наличие на желание и амбиция всички цели могат да бъдат постигнати.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих ги посъветвала да не спират да обогатяват знанията си, да се запознават с нови хора, да дават шанс на всяка възможност, която им се отдаде и да не се отказват при появата на трудности, защото всяко начало е трудно, но винаги трябва да започнеш от някъде.