Имам удоволствието да ви представя поредният участник в платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат".

"Първите стъпки в кариерата са важни, тъй като това е моментът, в който наистина един млад специалист може да бъде несигурен в себе си. Според мен е важно той да усеща подкрепата от по-зрелите си колеги, да усеща това, че на него се гледа като на равен, а не като на човек, който няма достатъчния опит в сферата", споделя Габриела Иванова, следващият гост на автора на платформата Бисер Кунчев в рубриката "Идеалният кандидат" представя..

Коя е тя?

Здравейте, казвам се Габриела Иванова, на 21 години съм. Израснала съм в гр. Габрово, а в момента живея и уча в Пловдив. Уча в Пловдивския университет, специалност "Психология" и съм 3 курс.

Откъде научи за платформата на Дир.бг за търсене и предлагане на студентски стажове "Идеалният кандидат"? Какво най-много те впечатли в проекта?

Първият път, в който попаднах на платформата беше чрез реклама в социалните мрежи и си помислих, че това е една страхотна възможност, от която бих се възползвала. Това, което ме впечатли най-много е, че се дава шанс на младите да потърсят идеалния стаж за себе си, който ще им даде много знания и увереност за напред, както и финансова подкрепа.

Сподели ни твоето лично виждане - от кой курс един студент трябва да започне активно да търси стаж и защо? Провеждала ли си други стажове досега?

Според мен човек трябва да започне колкото се може по-рано, трябва да се интересува и търси стажове за сферата, в която иска да се развива. Стажовете са нещо прекрасно, защото благодарение на тях може да се приложи наученото на практика. Така се придобива повече увереност за нещата, които прави човек. Миналата година имах възможността да бъда на стаж по програма на МОН. Определено бих препоръчала на всеки, който има възможност да се включи в стажантска програма.

Какви са обичайните проблеми, с които един студент се сблъсква, когато узрее за идеята и вече е активно търсещ възможности за стаж?

Ситуациите, които могат да възникнат са много. На мен това, което най-често ми се случва е да не мога да си намеря стаж по специалността, защото нашата професия не е много "често срещана" на българския пазар на труда и голяма част от практикуващите я са в сферата на частната практика. Също така времето, което един студент може да отделя за практиката може да бъде проблем, защото програмите в университетите не запълват само едната част от деня на студента, а е възможно часовете за лекции да бъдат разкъсани. От тук се появява и неудобството.

Вижте всички актуални обяви за стаж:
https://www.idealcandidate.bg/stajove

Как си представящ идеалния стаж? Какво очакваш да се случи във времевите му рамки, което ще ти донесе необходимия опит, с който да се реализираш по-успешно в бъдеще?

За мен идеалният стаж би бил свързан с много практически задачи. Със свързването на различните неща, които уча на теория, и тяхното практическо представяне. Определено менторът е от изключително значение, добрата обратна връзка би помогнала много в развитието на знанията и способностите. Идеалният стаж би бил такъв, след който да се чувствам уверена в уменията си и да знам, че наистина имам стабилна база, на която мога да стъпя и да изграждам уменията си на все по-високо ниво.

Нека си представим, че ти си на мястото на отдела "Човешки ресурси" на дадена компания. Кои са съществените опорни точки, които би структурирала и предала в обявата, за да стигне до съзнанието на младите таланти, които биха провели стаж в нея?

На първо място бих сложила това, че опитът не е важен. Компанията търси млади и амбициозни хора, които имат желание да се развиват в тази сфера и да научават нови практически неща. Обучаващите ги ще бъдат на разположение винаги за възникващи въпроси. Ще се дава повече право на участие на стажантите, а не просто да бъдат странични наблюдатели на някакъв процес.

Колко важни са за теб първите стъпки в кариерата и защо?

Първите стъпки в кариерата са важни, тъй като това е моментът, в който наистина един млад специалист може да бъде несигурен в себе си. Според мен е важно той да усеща подкрепата от по-зрелите си колеги, да усеща това, че на него се гледа като на равен, а не като на човек, който няма достатъчния опит в сферата.

Дават ли университетите необходимото ниво на подготовка, за да възпитат професионалисти? Доколко е намесена практиката, в това което учите?

Според мен няма университет, който да "натиска" студените си да учат. Когато някой наистина иска да се развива в дадена сфера трябва да заложи на първо място на своята любопитност, на своето желание за себеразвитие. Университетът дава основата, а какъв ще е градежът зависи от нас. В моята специалност, според мен, практиката трябва да бъде съпътстваща пред целия период на обучение. За жалост това не е моят случай, защото имаме задължителна практика само в четвърти курс. Естествено, имам възможности за различни обучения, които се провеждат извън университета.

Каква е значимостта на семейството ни, за да бъдем успешни?

Семейството е най-важната единица в човешкия живот. Нашите родители са тези, които ни показват хилядите възможности пред нас още докато сме малки. Ако в лицето на родителите си срещаме подкрепа, одобрение, разбиране за нещата, които ни интересуват ние бихме се развили като вярващи в себе си хора, които ще имат желанието да достигат до нови върхове и да не спираме да се развиваме и градим себе си като успешни личности.

Какво е влиянието на приятелите ни върху бъдещите ни идеи за кариерно развитие? Успяваш ли да разграничиш личния живот и забавленията, така че да се съсредоточиш достатъчно върху обучението и придобиването на умения?

Приятелите също са важна част от живота ни. Според мен голяма част от младите поставят своите желания на първо място и не търсят съвети от приятелите си относно кариерното си развитие. Що се отнася до мен, успявам да разгранича личния си живот и забавленията. Обичам първо да си завърша всички поставени задачи и след това да се забавлявам.

Къде би желала да развиеш кариерата си - България или чужбина?

Бих желала да развия кариерата си в България и се надявам това да се случи.

Какъв съвет би дала на всички хора на твоята възраст, за да ги мотивираш да обърнат сериозно внимание на старта на професионалния си път?

Бих ги посъветвала да не спират да търсят, да не спират да се развиват и усъвършенстват в сферата, която са си избрали. Опитността е най-доброто нещо, което могат да подарят на себе си и на света.