Седемдесет хиляди туристи от чужбина се очаква да пристигнат в България до дни, за да посрещнат Коледа и Нова година. Иначе за декември у нас общата бройка на чуждите туристи ще доближи около 500 000 души, каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Въпреки натрупването на много и поредни почивни дни, най-предпочитани за празниците са тридневните ваучери с две нощувки. Планинските ни курорти ще бъдат пълни на 100%. Най-добрите дестинации за посрещане на празниците в края на годината у нас вече са разпродадени. По-добрите от тях са резервирани още от миналата година, като са запазени конкретни стаи, маси в ресторанта и дори е уговорено празничното меню, каза Румен Драганов.

Драганов обясни защо не трябва да се гордеем, когато видим името на България на челни позиции в международни класации за изгодни туристически дестинации. Според него, колкото по-назад сме в една такава класация, толкова по-платежоспособни туристи ще привличаме, които ще обръщат повече внимание на българската култура и история. Смисълът на туризма е да създаде работни места и да подобри местните икономики, уточни Драганов.

  • Кой плаща 5 000 лв за посрещане на Нова година в български хотел?
  • Какво привлича милиардери и милионери за туризъм в България?
  • Защо идването на Илон Мъск в България е фантасмагория?
  • Как Испания решава проблема с поведението на алкохолните туристи?

Отговорите на Румен Драганов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Проф. Румен Драганов е директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма, в структурата на Университета по библиотекознание и информационни технологии, София. Член е на Контролния съвет на Националния борд по туризъм и на УС на Българския туристически съюз. Заемал е ръководни позиции в "Балкантурист" и "Балкан Холидейз" АД . Бил е зам. министър по въпросите на туризма в Министерството на търговията и туризма и председател на Комитета по туризъм при Министерския съвет.