Ненормално голямата разлика на електроенергията на свободния пазар у нас в сравнение с европейските пазари, прави българската индустрия неконкурентно способна. В резултат редица първоешалонни предприятия спряха, защото не могат да работят дълго време на загуба, без да фалират, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Велев обърна внимание на това, че освен ограничено предлагане на количества от производителите на електрическа енергия на платформата "Ден напред", са били констатирани и нелогични оферти, които будят подозрение за манипулиране на цените. Той даде пример с оферта през нощта, когато потреблението е по-ниско, в която е обявено "купувам 300 MWh на цена не по-ниска от 600 лв". Велев е категоричен, че това е оферта, която вдига цената и за базовия ток, който използват първоешалонните предприятия.

Тъй като не може да се види кои са подателите на подобни оферта, както и заради прекалено високите цени на тока, Асоциацията на организациите на българските работодатели е сигнализирала прокуратурата, МВР, ДАНС ГДБОП, КЗК с искане за проверка.

Велев обясни, че България разполага с над 10 000 мегавата инсталирана мощност. Потребление на ток в страната нощем е около 3 000, а през деня стига до 5 000 мегавата и въпреки това има дефицит. Изводът, който може да се направи е, че умишлен търговски дефицит вдига цените на тока у нас. Това според шефът на АИКБ се прави в полза на няколко души и в ущърб на цялото общество.

Васил Велев посочи като нелогично обединяването на българския с гръцкия пазар на електроенергия за "Ден напред", който е най-скъпият в Европа, преди да сме обединили българския с румънския и чрез него със западноевропейския пазар. От АИКБ отчитат това решение, взето преди парламентарните избори през април тази година, като грешка на българския Електроенергиен системен оператор и посочват, че Румъния и Италия са отложили обединяване с гръцкия пазар на електроенергия.

Велев изрази учудване от нелогичното поведение на държавния ТЕЦ "Марица Изток 2", който в продължение на десетина дни не е пускал всичките си налични мощности, за разлика от частните тецове, които веднага са се възползвали от пиковата цена на електроенергията. За да се включи държавния ТЕЦ обаче, трябваше обществен натиск, заплахи за протести от работодателските организации и сигнали до службите, каза Велев.

  • Преди дни обявихте, че сте в протестна готовност. При каква цена на тока протестът ще бъде ефективен?
  • След поискани от вас оставки беше освободен зам.-министърът на енергетиката Александър Николов. Това достатъчно ли е?
  • Какви сметки за ток да очакват малките фирми, които вече излязоха на свободния пазар на електроенергия?

Какво отговори Васил Велев , гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Васил Велев е изпълнителен директор на "Стара Планина Холд" АД и председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). През 1977 г. завършва с отличие 133-то СОУ в София. През 1984 г. се дипломира във факултет "Автоматика" на Техническия университет в София с отличие, златен медал и като първенец на випуска. През 2008 г. завършва магистратура в Икономическия университет във Варна, специализирайки "Корпоративно развитие и управление".

Съучредител, а от 1999 г. изпълнителен директор на "Стара Планина Холд" АД. През последните години дружеството неизменно е включвано в борсовите индекси SOFIX, BGBX40 и BGTR30 на Българската фондова борса, както и в индекса на компаниите с най-добро корпоративно управление CGIX. "Стара Планина Холд" АД е включено и в редица индекси на Дау Джоунс за централна и източна Европа. Явява се единствено дружество у нас, плащащо дивиденти всяка година от учредяването си през миналия век до днес.