Ако инвестирате в кредит, които е обезпечен с имот, най-ниското възможно ниво на доходност е 5%. Това е само една от възможностите за алтернатива на банковия депозит, която предлагат набиращите популярност Peer 2 Peer платформи за инвестиране в споделени кредити. Peer 2 Peer платформата замества банката, като дава възможност на инвеститорите да спечелят много, но прехвърля целия риск върху тях, казва Стойчо Недев, експерт инвестиции и управление на личните финанси.

Мотивацията на кандидатите за кредит да потърсят пари от лицензирана Peer 2 Peer платформа, а не от банка, е бързината с която се отпускат парите и по-изгодните условия по кредита, обяснява Недев. В една от платформите, чрез която той инвестира в споделени кредити, лихвата за кредитополучателите е 3.9% и тя е валидна за целия срок на кредита, независимо как се променят през това време лихвите в банките.

Ако пък не търсите изгоден кредит, а алтернатива за доходност за парите ви в банката, можете да изберете една или повече Peer 2 Peer платформи и след като се регистрирате да прецените в кои от отпуснатите от платформата кредити, колко пари да инвестирате. Стойчо Недев казва, че най-ниската инвестиция, която можете да изберете е 2 лв и така да направите портфейл от 250 кредита срещу 500 лв.

  • Кои са най-популярните Peer 2 Peer платформи и има ли български такива?
  • Какво се случва ако кредитополучателя спре да плаща вноските си?
  • Можеш ли да излезеш от инвестицията си и да си върнеш парите?

Какво отговори Стойчо Недев, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Стойчо Недев, съосновател и член на борда на директорите на ДАВИД Холдинг АД. Завършил е Технически университет, специалност "Електронна техника и микроелектроника". Специализирал е маркетинг и вносно износни операции в университета на Делауеър, САЩ. Инвеститор, финтех ентусиаст и посланик на Revolut в България. Собственик на блога Vivainvest.eu.