Прогнозата на Министерството на финансите за 11.6% инфлация до края на годината вече е далеч от реалностите. Тази прогнозата не отчита и глобалните рискове от рецесия и стагфлация пред които е изправена българската икономика. Това е възможно най-лошия сценарии, за който ние трябва да се подготвим, докато се надяваме, че няма да се случи, каза финансистът Румен Гълъбинов пред бизнес подкаста "Какво могат парите?".

Причината инфлацията в еврозоната сега да е 8.8 на сто, а у нас над 16 на сто е заради неуредените отношения в енергийния сектор, на пазара на горива и големия дял сива икономика, твърди Гълъбинов. Според него ако не изчистим тези проблеми, които удвояват ръста на инфлацията, това ще ни пречи при кандидатстването за членство в еврозоната въпреки, че страната ни изпълнява повечето от количествените критерии. Гълъбинов допуска, че е възможно България до получи толеранс спрямо заложената в критериите инфлация, заради по-високите стойности и в самата еврозона сега.

За да се намалят последиците от инфлацията у нас финансистът предлага преразглеждане на ДДС за стоките от регулирания пазар и промяна в подоходните данъци.

  • Защо еврото се срина спрямо долара?
  • За кого е добра и за кого лоша новина, че еврото потъва а доларът се качва?
  • Да прехвърлят ли хората спестяванията си в долари?
  • Кои са първите признаци, по който ще разберем, че навлизаме в рецесия?

Отговорите на Румен Гълъбинов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Румен Гълъбинов е икономист и финансист, завършил "Икономика" в УНСС, София. Придобива следдипломна квалификация по Банков рисков мениджмънт от университета "Джорджтаун", Вашингтон, както и по застрахователен и рисков мениджмънт от университета "Сейнт Джон", Ню Йорк и университета "Ексетър", Англия. През 2002 година Гълъбинов става първият председател на Агенцията по застрахователен надзор, а през 2003 година - заместник-председател на новоучредената Комисия по финансов надзор.