Украинците, за които войната е преломен етап в живота не остават в България, те се насочват към Западна Европа, където могат да работят и да получат по-добър стандарт на живот. У нас остават онези от тях, които след края на войната възнамеряват да се върнат в Украйна, казва икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Появата на украински бежанци на пазара на труда у нас не е решение за работодателите, казва Николов. Той напомня, че това са предимно жени с деца и възрастни хора, които се струпват най-вече в Североизточната част на страната, където не са най-големите дефицити в пазара на труда. Подходящи за тях свободни работни места има в шивашката промишленост, която обаче е концентрирана в Югозападна България. Това предизвикателство е трудно за решаване, тъй като голяма част от украинските бежанци вече са се установили в районите на Русе, Добрич и Варна. Тази нова работна ръка най-вероятно ще бъде поета от туристическия сектор това лято, прогнозира Адриан Николов.

  • Близо 60 000 бежанци от Украйна са останали в България до днес. Как ще реагира пазара на труда, ако тези хора поискат да работят?
  • Почти 145 000 души са били без работа в края на миналата година. Как ще повлияе на цената на труда наличието на още повече хора, които търсят работа?
  • При тези условия може ли да се очаква работодателите да компенсират ръста на цените и инфлацията, като увеличат заплатите служителите си през тази година?
  • Какво става с идеята на вицепремиера Асен Василев за 15% съкращение в държавната администрация до края на 2022 година?

Отговорите на Адриан Николов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Адриан Николов е икономически анализатор в Института за пазарна икономика. Преди това е бил международен репортер в dnevnik.bg, анализатор за Експертния клуб за икономика и политика, член на първите два изпълнителни борда на Българското либертарианско общество, както и преводач на свободна практика. Завършил е магистратура по сравнителна политология в университета в Тарту, Естония.