Жилищните пазари в трите най-големи областни града след София завършват годината напълно възстановени от COVID кризата. Това показват данни от преглед на развитието на жилищните пазари в 3-те най-големи града след столицата през 2021 г - Пловдив, Варна и Бургас, на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, съобщи БТА.

Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив

В Града под тепетата ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се върнаха на предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат. В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната - София.

Средната цена на жилищата в Пловдив през третото тримесечие по данни на компанията е 850 евро/кв.м при 808 евро/кв.м година по-рано. Това представлява годишен ръст от 5,2 на сто, сходен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив вече достигнаха равнищата от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

Пловдив е и един от първенците по нарастване на обема от реализирани продажби през 2021 г. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37 на сто повече спрямо обема за същия период на миналата година и с 30 на сто повече спрямо 2019 г. Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Двата морски града - с малко по-бавен темп на възстановяване

Вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през идната година, прогнозират анализаторите.

Във Варна средната цена през третото тримесечие е 885 евро/кв.м при 860 евро/кв.м година по-рано. Измереният годишен ръст на цените на жилищата в морската столица е около 3 на сто.

Сделките в морската столица нарастват с около 20 на сто на годишна база, както спрямо 2020 г., така и спрямо 2019 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията. Официалната статистика още сочи спад в издадените разрешителни за строеж. За жилищни сгради техният брой е 394 през 2021 г. при 426 за 2020 г.

Варна

Снимка: iStock by Getty Images

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м през третото тримесечие и е само с около 1,2 на сто по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м). Това нарежда Бургас на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година. Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40 на сто повече от тези през 2020 г. и с около 25 на сто повече от 2019 г., което показва, че пазарът в Бургас е активен.

Активността се потвърждава и от данните за издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. През 2021 г. те са 386 спрямо 285 през 2020 г., което е ръст с 35 на сто на годишна база.

Бургас

Снимка: iStock by Getty Images