Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел заяви, че "централните банки трябва да обърнат повече внимание на цените на жилищата, както от гледна точка на ценова стабилност, така и от гледна точка на финансовата стабилност", съобщава Ройтерс.

Тя обясни, цитирана от БНР, че ЕЦБ смята, че цените на жилищата в еврозоната "понастоящем са надценени спрямо основните показатели, което ги прави уязвими за бъдещи корекции на цените".

Освен това тя заяви, че банката обмисля добавяне на жилищните разходи на собствениците, към Хармонизирания индекс на потребителските цени, като информира бъдещата позиция на банката по паричната политика.

"Паричната политика не може да си затваря очите за подобни развития в институционална среда, в която макропруденциалните политики по принцип са първата линия на защита, но все още не са напълно ефективни", каза Шнабел.

Що се отнася до инфлацията, Шнабел повтори, че ЕЦБ "няма да реагира прибързано" на нарастващите темпове на инфлация. Тя предупреди, че "преждевременното повишаване на лихвените проценти в отговор на временен скок на инфлацията би навредило най-много на домакинствата с ниски доходи" и би изложило на риск възможностите за заетост.

Въпреки това тя отбеляза, че "остава значителна несигурност относно това колко устойчиви ще се окажат някои от сегашните ценови натиска".