Общият индекс на цените на жилищата в България за второто тримесечие на годината показа годишен ръст от 9,1 на сто. Това съобщи председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев по време на третото издание на двудневната конференцията за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции "Форум Реал", цитиран от БТА.

Обемът от сделки за първите шест месеца на годината е на най-високи нива от 2008 г., като средното увеличение за страната е 39%, а в София - 41 процента. Започнатото ново строителство в страната също е с растеж от 25 на сто, а за София е 51 на сто.

Рекорден е ръстът на цените на жилищата в Европа

За първото тримесечие на тази година в Люксембург цените са се повишили със 17 на сто, в Дания - с 15 на сто, в Чехия - с 11 на сто, в Нидерландия също с толкова, в Германия - с 10 на сто, във Франция - с 5 на сто, в Белгия - с 6 на сто.

София не е в топ 60 на градовете в Европа с най-високи цени на жилищата, каза Ганев и допълни, че столицата на България е едва седма по средни цени на жилищата си в централната си част сред 12 столици на страните от Източна Европа.