Коронавирусът намери място и в обявите за продажба и отдаване под наем на имоти в Турция, рекламирани като "жилища, защитени от коронавирус" или "на височина, недостижима за коронавируса", съобщава СиЕнЕн-Тюрк.

Глобалната пандемия оказа влияние върху всички сфери на обществения живот, засягайки дори обявите за недвижимости, отбелязва телевизията.

Според информация на в. "Хюриет" през последните две седмици впечатление прави поставяният в обявите за имоти акцент върху коронавируса, който, както вестникът отбелязва, "губи мярката" на добрия вкус.

Обявите препоръчват "къща в богата на кислород гора, за да не хванете коронавирус", "усамотена къща, където ще сте в безопасност от коронавируса", "дезинфектирано срещу коронавирус студио" или жилище "антикорона, с пълна дезинфекция". Други предлагат имоти, осигуряващи "изолирана, спокойна и стерилна среда" или "добра възможност да избягате от коронавируса".

"Коронавирусът дойде, цената падна" - така една обява насърчава търсещите жилище да се възползват от епидемията, като се сдобият изгодно с дом.

У нас "виртуални огледи"

Преди дни у нас Националното сдружение за недвижими имоти/НСНИ/ призова професионалните брокери на имоти към използване на новите технологии при организирането на огледи и подписването на договори с цел намаляване на риска от разпространение на коронавирус COVID-19 и опазване здравето на клиентите и служителите.

"Сега е и моментът да сме отговорни към своето здраве и това на нашите клиенти, колеги и служители, и необратимо да приложим в ежедневната си дейност виртуалната реалност /VR/ и разширената реалност /AR/, чатботове, заснемане с дронове, електонно отдалечено подписване на документи, онлайн консултации и мн. др.", призоваха от НСНИ.

Сдружението препоръчва активно използване на електронен подпис за електронно отдалечено подписване на документи, както от страна на юридическите, така и от страна на физическите лица. То апелира към банковите институции да проявят далновидност и да приложат лихвени ваканции при ипотечните кредити на българските граждани, както и инвеститорите да бъдат отговорни при продажбите "на зелено".

От НСНИ са убедени, че недвижимите имоти остават най-добрият инструмент за съхраняване на спестяванията и за инвестиции на гражданите. Според статистиката в средносрочен и дългосрочен план имотите ще са най-добрата инвестиционна възможност в българската икономическа действителност, твърдят от Борда на организацията.