Германската компания за недвижими имоти "Гешeфтсхаус ам Жендарменмаркт" (Geschaeftshaus am Gendarmenmarkt) е подала молба в съд във Франкфурт да започне процедура по обявяването й в несъстоятелност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдебни документи сочат, че вече е назначен синдик на фирмата, която е известна като собственик на една от знаковите сгради във Франкфурт - 186-метровият небостъргач "Трианон" (Trianon).

В 45-етажната сграда се помещават офиси на германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank), в които могат да работят 1000 служители.

Сред големите наематели в "Трианон" е и влиятелната компания за управление на активи "Дека" (Deka). Тя обаче освобождава офисите си в небостъргача и през август ще премести централата си в друга сграда, отбелязва Ройтерс.

Фалитът на "Гешeфтсхаус ам Жендарменмаркт" идва на фона на спад при търсенето на офис площи в Германия. Това се дължи до известна степен и на нарастващия брой на служителите, които работят от дома си, посочва ДПА.

Тази ситуация се развива на фона на тежката криза, обхванала имотния пазар в Германия. Поскъпването на ипотечните кредити заради по-високите лихвени проценти и общото усещане за несигурност за развитието на икономиката потискат търсенето на недвижими имоти и ограничават строителството, отбелязват експерти.