Най-популярната в Германия верига от универсални магазини "Галерия Карщат Кауфхоф" (Galeria Karstadt Kaufhof) съобщи днес, че е подала молба за обявяване в несъстоятелност, предаде Ройтерс.

Асошийтед прес уточни: Последната останала голяма верига универсални магазини подаде молба за обявяване в несъстоятелност в съда в Есен.

Фалитът на "Галерия Карщат Кауфхоф" идва на фона на банкрута на австрийския концерн в сектора на недвижимите имоти и търговията на дребно "Сигна" (Signa), който притежава германската компания и който, както отбеляза Ройтерс, се превърна в най-голямата жертва досега в кризата с недвижимите имоти в Европа.

"Галерия", за която в останали й 92 магазина работят 15 000 души, обяви, че търси нов собственик.

"Галерия Карщат Кауфхоф" - група, създадена през 2019 г. при сливането на конкурентите "Карщат" и "Галерия Кауфхоф", подава за трети път през последните години молба за обявяване в несъстоятелност. Първият опит бе през 2020 година при първия локдаун заради пандемията, който донесе само временно облекчение въпреки затварянето на 40 магазина, загубата на около 4000 работни места и отписването на над 2 милиарда евро дълг. Вторият опит беше през 2022 г., когато руската инвазия в Украйна доведе до енергийна криза и рязко покачване на инфлацията в Германия, припомня Ройтерс.

През 2021 година и отново в началото на 2022 година компанията бе принудена да поиска държавна подкрепа заради пандемията. Тя е получила от Германския фонд за икономическо стабилизиране общо 680 милиона евро.

През тези години компанията на няколко пъти опитваше да изплува, като затваряше магазини. През март 2023 г. обяви, че планира да затвори 52 от общо 129 останали й тогава магазина.

Централният работнически съвет на 13 март м.г. заяви, цитиран от ДПА: "Това означава, че общо над 5000 служители ще загубят работа", обявиха днес представители на служителите в компанията. "Това е черен ден."

В писмо до служителите шефът на компанията Мигел Мюленбах отбеляза тогава, че покачващите се цени на електроенергията и спадът на потреблението в Германия са причините за трудностите, с които се сблъсква веригата магазини. Тогава той даде ясно да се разбере, че ще са необходими значителни съкращения и сериозно намаление на работните места.

Месеци по-късно - през юни, "Галерия Карщат Кауфхоф" обяви, че закрива 19 от универсалните си магазини до края на с.м. като част от усилията  за решаване на финансовите си проблеми. По план други 22 магазина трябваше да бъдат закрити до януари 2024 година.

Този път проблемите на "Галерия" произлизат от нейния собственик - "Сигна", който се е ангажирал да предостави на търговската верига 200 милиона евро - плащане, малко вероятно в светлината на неговите собствени проблеми, изтъква Ройтерс.