Фирми от целия свят са все по-застрашени от фалит. Този риск нараства за трета поредна година през 2024 г., обяви компанията за застраховане на търговски кредити "Алианц Трейд" (Allianz Trade), цитирана от ДПА и БТА.

Икономистите на "Алианц Трейд" очакват броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, да се увеличи с 9 на сто. Най-значително нарастване на фалитите се прогнозира за Нидерландия (увеличение с 31 на сто), следвана от САЩ и Испания (увеличение с по 28 на сто).

Увеличаването на броя на фирмите, които са в процедура по обявяване в несъстоятелност, ще засегне и Германия. Това обаче ще стане със закъснение в сравнение с повечето други европейски страни, прогнозират икономисти от подразделението на германския застрахователен гигант "Алианц".

Броят на фалиралите компании в Германия вероятно ще се увеличи с 13 на сто през 2024 г. в сравнение с 2023 г., посочва "Алианц Трейд" в свое проучване относно тенденциите при търговската несъстоятелност.

"Продължаващото отслабване на икономиката, структурните предизвикателства и затегнатото кредитиране вероятно ще предизвикат финансови затруднения при още повече германски компании през 2024 г.", посочват авторите на изследването.

"Това увеличение (на броя на компаниите, изпаднали в несъстоятелност) вече започна. То е особено забележимо през втората половина на 2023 г.", посочва един от ръководителите на "Алианц Трейд" Мило Богарц.

Броят на фирмите, които са изпаднали във фалит, е нараснал с 25 на сто спрямо втората половина на 2022 г. Най-значителна част от тези компании са от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство", "Строителство" и в сферата на търговията на дребно.