"Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а през втората половина на периода определени райони на столицата отбелязаха ръст. Средно повишение на цените, от 1,5 на сто до 5 на сто, се отчита в много райони на София, а в квартали като "Иван Вазов", "Изток", "Изгрев", "Стрелбище", "Лозенец", "Полигона" повишението надмина тези нива и доближава 10 на сто. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си". Това коментира зам.-председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Ирена Перфанова, цитирана от БТА.

COVID кризата и преминаването към модел на работа от вкъщи, създаде необходимост вече устроените пространства да бъдат преразпределени, за да се обособи работен кът у дома. Това е възможно да се постигне при функционално разпределени жилища или чрез гъвкави пространствени решения, както и достатъчно голяма квадратура. "Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с 3 и повече стаи е много по-засилено. Над 50 на сто от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. Затова по-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт. А през летните месеци се очаква много от откритите пространства да се превърнат в зелени офиси сред природата. Подобни възможности са много търсени и предпочитани от бъдещите купувачи", допълни Ирена Перфанова.

"През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, закупени докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство. Така се спестяват и средства за бъдещи преустройства. Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа. Възможността за разсрочено плащане пък дава още едно финансово предимство. Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите", коментира Перфанова.