До 10% поскъпнаха жилищата в някои столични райони във време на пандемия

Купувачите искат простор - по-високи тавани, френски прозорци, по-големи тераси

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проверете различни агенции, на места заблязвам фрапиращи кожодерства: тристаен апартамент (маломерен) излиза два пъти по-скъпо от двустайния. Двустаен излиза 70 хиляди, тристаен 145 хиляди, просто невероятна спекула и изкривяване на пазара, и това са от ниския клас. За висок клас на добро място ще излезе между 500 хил. лева и 1 млн. лева. Интересното, че се намират хората, които дават такива пари и то не са еденици.

Първаца цена е в евро, без ДДС и такси

Купувачите иска ли повече лукс и пространство. Абе то няма лошо да искат ще им го осигуриме. Ама като дойде момента да плащат се почва едно чупене на пръсти, ама сега тука не може ли да намалиме нещо, не може ли да направиш отстъпка, дай сега да прехвърлиме пък после ще ти го платя някакси. Абе виж тука в съседната сграда продават 5 % по-евтино. НОрмално е клиента да има капризи, изпълняваме ги, ама дано джобовете им са достатъчно дълбоки за да ни компенсират неудобствата.

Чета статията и коментарите - някои от тях са изненадващо много добри и добре обосновани- и си мисля следното. Защо в статии за анализи на тенденциите в пазара на имоти не се представя по-подробно, не се разглежда и анализира ПРОФИЛЪТ на купувача. Не че понякога не се споменава, но е рядко и бегло. А нали във всяка сделка, в покупко-продажба на имот имаме две страни - продавач с имота, и купувач с парите (налични или от заем). Да, знам, че това е много по-трудно да се направи, но пък тогава нещата ще станат много по-ясни. Например ако се представи справка за закупените през последното тримесечие, полугодие, година имоти и купувачите - колко от тях са с бизнеси, колко - инженери, доктори, учители, пенсионери, студенти, чиновници, работещи или работили в чужбина, ... , политици, магистрати,...бандити и перачи на пори, продали друг имот. И как, с какви пари са закупили имота - налични, заемни,..., с каква цел е закупен имота. Ако се имат предвид законите това е и би трябвало да е публична информация. Например при отпускане на кредит за закупуване на имот от банка задължително - поне тук, където живея - те питат с каква цел купуваш имота - за да го ползваш ти и семейството ти, за инвестиция,... Защото когато става дума за цените на имотите и тенденции и прогнози, и я разглеждаме като функция на търсенето и предлагането, то при анализ на търсенето е важно да се знае профилът на (потенционалния) купувач! Защото купува само онзи, който има тази възможност и необходимост, тоест притежава парите или достъп до тях като кредит, и желанието или необходимостта да закупи имот. Това автоматично изключва значителна част от българското население! Ако се анализира по-нататък и конкретния профил на реалните купуваме, на реално закупилите имоти, мисля, че картината ще стане много по-ясна.

За мен цените са изкуствени и безпочвени, а тези периодично пускани статийки имат за цел да настройват подходящо евентуалните глупаци, осмелили се да си купят имот в България. 1. Цените, които се искат тук, директно кореспондират с цените например в Мадрид., Но за разлика от София, там хората имат чист въздух за дишане! Имат уреден град и сигурност. Все неща, за които тук не можеш да си помислиш. 2. Защо ти е циментов коптор, от който излизаш направо на 2 метра тротоар, непосредствено до силно натоварена улица. Как ще пуснеш детето си въобще да излезе навън? 3. Първата работа на всички "новодомци" е да хванат къртача и да се започне великият ремонт на живота им! А останалите глупаци-съседи да им търпят шума, цигарите и цялата простотия... За радост това се наблюдава само у нашенци. Другите имат уважение към законите и околните. 4. Да предположим вече сте се нанесли в новият си апартамент-мецта. И после какво?! Ще работите за мизерните 500-1100 лева цял месец. И ще се чудите от къде да си платите сметките, с които са ви "обули" държавно одобрените изнудвачи. Тези ви сметки няма да бъдат сигурни за вас, но пък едно е сигурно - дължите си всичко, каквото касиерката ви напише! В крайна сметка парите ще ви стигнат само да се гръмнете. За мечти, семейство и т.н. ще трябва да почакате до другия си живот. Затова телевизията ще ви стане основен отдушник и ще си влезнете в цикъла на самозатриването и самоизяждането.

Явно не си запознат с цените в Мадрид.

че е платена, съмнение няма.. Но - в последното десетилетие се напечатаха мноооого парички.. и продължават да се печатат.. И то не от Зимбабве(макар и там да не им е чужда практиката), а от ЕЦБ, Федералния резерв и други подобни.. Същевременно лихвите изкуствено се държат ниски за да се спасяват от фалит разни рентабилни и не толкова- бизнеси.. Ха сега сетете се до какво води голямото печатане на пари? Подсказвам: 1996-1997 - Жан Виденов.. :) Така че колкото и да е вярно, че апартаментите в столицата и другите големи градове са надценени, толкова факта се балансира от скритата инфлация, която се натрупва и дебне зад ъгъла!

Не знам кой колко печели от имоти! Знам, че България се топи с бясно темпо. Всяка година разликата между раждаемост и смъртност е 37000 човека! Т.е България намалява с един малък град! Тук не са отчетени избягалите извън България! За 10 години България ще намале с 500 000 човека! Това е намаляване на нуждата от жилища, намаляване на потреблението! Данъците в БГ са ниски, те ще се качват, това са разходи! Апартаменти не трябват на никой! Трябва търпение, защото с това темпо на обезлюдяване тез новопострени апартаменти без парко места, без градинки, без отстояния между обектите ще са просто купчина тухли! Безмислена инвестиция! Без хора няма нужда от жилища! Ще има много свобдни такива след 10 година! ЗАЩО СЕ БАВИ ПРЕБРОЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ? Заради ковид? ДРУГ ПЪТ!!! Заради изборите и кухите гласовете генерирани на тях! Заради страха, че българия е 5 900 000 човека! Какво ще стане с мените на имотите когато се разбере, че България е под 6 милона население?

Да, точно така е, за съжаление, и подобно ударно обезлюдяване на България много силно напомня за геноцида като резултат, наподобява последствията от опустошителна война (на една мафия, срещу българския народ). Това е трагичната истина - нарича се демографска катастрофа!

Кви 5,9 млн. па и ти?! Егати оптимиста... Още навремето когато изгониха Ренета Инджова от НСИ, щото тръгна да дава гласност на реалната картина, бяхме под 6 млн. Колко вода изтече от тогава... Останали са няколко големи града и всичко останало е пустош на изживяване. Като обикалям провинцията в края на годината, когато рано се стъмва, прозорци почти никъде не светят.

Гладен брокер клиенти сънува. Алооо прошляци бума свърши идва баст Декември-Януари имаше някакъв пик, предизвикан от гастарбайтерите, които покрай пандемията се върнаха или ги изритаха от ЮК, същите тъпоъгълници панически накупиха имоти, наливайки всичко спестено с десетки години мизерия. Гледам вече втори месец около 40-50 пръча новодомци клечат по цял ден на един нон-стоп и се наливат с бира и се надлъгват колко са спечелили в ЮК, обаче давят мъката че не могат да отидат там а кинтите свършиха, сега се ослушват като гърмени зайци, една мацка не съм видял с тях, дори само за приказка. Пълни чик..джии. Дори таралясниците с десен волан които докараха, не карат, няма кинти за бензин, Ганьо е велик инвеститор. И тези са дори в по-добра позиция, а инвеститорите с кредити свят ще им се завие.

За къв баст си мечтаеш и ти? Бастът беше 2008-а. Сега идва сивил уор и фейлд стейт.

Купувай народе безумен! ...само до 1 година ще има сериозен спад, след като перачите на герб вече ги няма и кой ще плаща такива пари?!

Смешко най-добрата защита срещу инфлация е покупката на имот, че и може и да печелиш от него. Аз купих и не съжалявам. Особено в БГ имотите са подценени, ама ти си приказвай и пиши - може поста ти да повлияе на целокупния народ и барем цените паднат та да напазаруваш. че после и алъш-вериш да врътнеш. Ама хората вече поумняха и никой не продава на ниски цени. Те така и едни преатели чакаха нещо да падне само че то се вдигна с 10% и после се хапеха отзад. Тъй-че който разбрал, разбрал а българите от чужбина копуват като луди щото знаят колко струва един кимизарник в лондон и колко в БГ. И не не сме малоумни а финансово грамотни и видели доста по широкия свят включително и ШИи,Ба.,Ни ,Спекуланти като Теб.

Очаква се вдигане на лихви и местни данъци, не купувайте на пика на имотния балон. Ако имате излишен имот обаче пускайте за продажба.

Много хора, не проумяват, че чрез инфлацията ни прибират спестяванията и част от парите! Питам се аз, протестирате срещу правителство и парламент, а когато ви ограбват умувате ....

Той и биткойнЯ щеше да става 1 милка и скочи до небесата. Стигна 65к, сега го гледам, че вече е на 37к. Абсолютно същото ще се случи и с имотите! Разбира се, не с този тренд, но нещата ще си дойдат на мястото ;) Циркът ще е пълен близките години и много народ ще се "наинвестира" с чужди пари и после онези с кеша ще им покажат къде зимуват раците...

Парите им се обезценявали? На кой парите ? Българинът едва свързва двата края... Нямаме масово пари за хляб, те ми правят 40 кв коптор от 100 000 евро на 120 000 евро...хахаха Да ви имам логиката.

Като нямаш пари, си седи на село...

А ти кат имаш пари, защо мамиш и заблуждаваш шараните ? Ай, сиктир ! Люлински строителни "бизнесмени", още с цървулите и в лъскавата джипка...хахаха

Аз пари никога няма да имам, щото не съм алчен гъз. А и не ми трябват такива пари. Човек трябва да уважава другият отсреща, да уважава труда му и спестяванията му, а не да граби като невиждал, да му съдира кожата на гърба и да го лъже безочливо. Аман от селски тарикати с цигански манталитет, оядени свине, нагли и безочливи писюри.

След Унгария, днес и Исландия повиши лихвените проценти. Няма как да има инфлация, а лихвите да стоят без повишение за следващите 10 години. Пускайте платени статии, но балъците вече свършиха.

Каква е инфлацията в Унгария и Исландия и какви са "лихвените проценти"?

Ми виж си я, бе. Да му кажел... Човекът ти казва какво се случва по цивилизования свят, ти си прави изводите за родната кочина.

О, видял съм! Искам човека сам да намери къде греши. А ще намериш ли ти къде грешиш? :)

"След Унгария, днес и Исландия повиши лихвените проценти. " Това кога е писано? Защото лихвата на унгарската централна банка не се е повишавала доста отдавна. 21 July 2020 0,600 % 23 Junе 2020 0,750 % 24 May 2016 0,900 % 27 April 2016 1,050 % 23 March 2016 1,200 % 21 July 2015 1,350 % 23 June 2015 1,500 % 26 May 2015 1,650 % 21 April 2015 1,800 % 24 March 2015 1,950 %

Унгария от юни, провери ако не вярваш.

Както знаете, годишните лихви по кредитите следва да са над очакваната инфлация, иначе банката ще е на загуба. Този момент се използва от западнюгите, когато отчитат инфлацията у нас. Все пак, за да влезем в еврозоната следва инфлацията да е към 2 процента. Затуй, при нас, лихвите по кредитите са между 2 и 3 процента. Ама, в замяна на това, има някой дребни допълнителни такси, като застраховка на кредита, такса обслужване и още каквото се сетиш. В крайна сметка, ако собственика на банката не ти е шуранайка, лихвата стига над 20 процента.

Имам познат, бивш келнер, който почна строителен бизнес и се изстреля за нула време в небесата. Харчи без лимит, има многобройно семейство, което също харчи, имоти по чужбина, лъскави джипове, луксозни почивки...Е, и много кич и лукс, но то като нямаш вкус... Харчи обаче много здраво. Като невидял. Имам познат, чужденец, който също е строителен предприемач... Последният няма този висок стандарт на нашенеца. Изводът го оставям на вас... Кой е алчният гъз и защо цените на имотите в булгаристанско са недостижими ?

А правиш ли раЗлика между инвеститор и строител...

Уф, очаквах нашенският "специалист" да се хване за буквата... Все едно. И двамата вършат едно и също. Единият се е самозабравил, а другият си живее нормално и дори скромно. Мисля, че в случая разликата е в манталитета. " Ден година храни !", е девиза на нашенският "бизнесмен", довлякъл се от обора....и "Важен е клиентът ! "...е пък девиза на един немец, например. И айде сега нашенските измислени брокери и смешни строители, пишман бизнесмени, ако обичат да не ми обясняват разликата къде била...

На запад няма такива ГРАМАДНИ НАДЦЕНКИ. А в софия строят на 500 евро квадрат, пордават на 1400 на зелено.

Да, и как келнер започва в строителния бизнес? С бакшиши ли купи машини, материали и т.н.?

С кредити, вероятно...и малко спестявания лични.

В Бг надценката е минимум 300 %. То как няма да харчат брутално строителните ни тарикати ?!

никой не си дава сметка обаче, че пазара не е безкраен и по някое време хората ще осъзнаят, че имат имот(и) ама нямат пари.. както се случва с не малко стари хора в центъра. Атрактивна локация - мизерен апартамент (като състояние) и още по-мизерна пенсия. Тъй нареченото "ново" строителство го рекламират страшно много, ама като минат едни 15-20 години и никой не е поддържал сградата като хората, а и апартаменът има нужда от "освежаващ" ремонт за няколко десетки хиляди ще видим къде излиза сметката. Малцина могат да си направят правилно сметката, щото нито имат представа колко струва в момента даден имот, нито какви разходи ще им възникнат, още по-малко колко ще струва след години.

Хайде бе , поскъпнали! Мокри сънища на брокери и платени публикации.

Като гледам снимката и ми се подвърща. Как може някой да даде пари изобщо за имот на това отвратително място.

Дават бате, селяните и провинциалистите! Продават ниви, и купуват в София...

Каква е логиката да се вдигат, и без друго високите цени на имотите ? Забогатяхме ли ????? Търсенето е повече от предлагането ли ????? Населението ни нарастна ли ????? Пандемията свърши ли ????? Няма ли финансова криза ????? Финансов просперитет ли се задава ????? Търсим имотни инвестиции, че ни е широко около врата и пазара има недостиг на имоти под наем ???? Не, не, не, не, не... Отговорът е НЕ !!!! Е, тогава къде е логиката да поскъпват столичните помиярници?

не имотите се 'вдигат'. парите падат. справка: цената на хляба ако щеш. ама не да сравняваш 800 със 500 грама

парите се обезценяват, това е логиката

Сигурно са ни увеличили заплатите със 1000%....

Спекула...

Инфлация при нулеви лихви по депозитите.

То и Барабойко си мислеше, че е вечен, ама какво стана и то за месец. По същия начин скоро ще се изпокрият като мишки и "инвеститори" и "брокери" и всякаква сволоч и паплач дето сега надува цените.

А на село ще се вдигнат цените, особено на тия с външен кенеф....

този филм сме го гледали вече ... 2008 имотната криза в САЩ. Повечето купувачи вземат имот на кредит. Ще видим дали ще имат възможности след 1-2 години да си погасяват вноските и ако нямат, кой ще спасява банките. В Сащ напечатаха пари и ги раздадоха за спасение, но за булгаристан ще има рев и сополи на всички посоки и нива.

Ама верно си от Азия....

Цената на арматурата е с 300% нагоре спрямо миналата година. Цената на морският транспорт е с 500-600% нагоре. Цената на етилена е с 200 - 250% нагоре. Дайте ми пример за нещо, което да не поскъпнало с минимум 20% спрямо миналата година (освен заплатите). Вече се чуват коментари дали ще избегнем хиперинфлация в световен мащаб. Та точно имотите, които се използват за финансово убежище при инфлация едва ли ще поевтинеят в номинално изражение. Реално (като коригираме с инфлацията) може и да са по-евтини, но номинално ще растат.

Това дето си го приказваш- вярваш ли си го? То целия свят са балами, та им падат цените на имотите само ганюстанците са най-умни та дигат цените.. ай сиктир...

Човекът говори с добре аргументирани факти, а ти псуваш. Защо?

Не се обаждай, тъпичък си. Като се научиш да сричаш, погледни какво става с цените в световен мащаб.

Каква арматура какъв морски транспорт ... Ако не греша повечето арматура идва от турция. При курса на тази лира, трябва да е по - евтина не по скъпа. Инфлация има, но не е 500 процента

Строителните материали поскъпнаха и в Германия. Материалите изчезнаха, всичко е с поръчка. Очаква се поскъпване на строителството с 30/40% и това само за една година. Износът на дървен материал е скочил с 50% , основно за Китай.за 10 години цените на жилищата поскъпнаха с 100 %

Предвид колко евро и долари напечатаха в последно време това реално е обезценка на имотите...

Ти ли ги печаташ? Дай малко насам. Приказки от 1001 нощи.

ЕЦБ и ФЕД печатят, но сигурно никога не си чувал за тях.

Съвременната монетарна теория не работи така. А корпоративният данък няма ли да се вдигне в САЩ? Доларът не е ли все още световна резервна валута, дори и надценен? Не си по-умен от ФЕД. Нито от ЕЦБ - нали се сещаш, че парите които има да се разпределят в ЕС покрай кризата не се подаряват? Каква част се раздават като кредити, а?

Ама ти сериозно мислиш, че някой в България ще върне кредитите на Бойко? Кой ще ги плати? Българската икономика? Българските данъкоплатци? :)

Яко огладняване, от седмица това е пета статия как се вдига цената на имотите. Давайте , можете да ударите с гъ.за тавана!

Ако имаш апартамент за продажба (примерно в Младост) - сега ли ще продадеш или ще изчакаш? И на каква цена ще искаш да го продадеш?

порадава се веднага и парите в акции. фондовият пазар расте повече от цените на имотите.

В акции на Градус ли?

Хубаво, строи се! А къде ще се паркират колите на новодомците, като са по 2 или по 3 автомобила на семейство? Подземните гаражи са малко, но за сметка на това скъпи!

Финансовата криза я има май, май само по медийте ха-ха-ха

10% инфлация Е финансова криза!

Той и Мъск се оглежда тука да накупи, само тая инвестиция връща пари вече - апартамент в София хахаха

Едно си брокер знае, едно си брокер бае. Точно същото. 2008-ма също намираха в паниката сигурност в бетоня. Натикаха си парите у бетоня и след това налапаха бахура. Много кукувици има в тая държавица. Финансовата ни култура винаги е липсвала.

Еми, ако инфлацията ти изяде парите никой няма да ти е виновен, нали?

Пак ли инфлацията. Същото лафче и през 2008-ма. Ами ако пък инфлацията не е толкова голяма, че да ми изяде парите с 40% се срина пазара 2010 - 2 години след големия бум? И пак не може да стигнем тогавашните нива на балона. Т.е. който се е набутал през 2008-ма все още не може да продаде на печалба. Инфлация, талибани, извънземни. Не разбрахте ли, талибаните няма да дойдат да ни изкупят бетонените пещери. Харесват си техните пещери в Афганистан. Друг няма да дойде да купува в Чалгаристан.

Не ми говори за 2010! Говори ми за 2022! Догодина като/ако инфлацията ти изяде парите, ще ми хленчеш ли тука? Да или не?

2022. Добре. Чакаме. Аз един лев няма да инвестирам в бетонена пещера в Чалгария. А, дали ще си държа парите в банка? Чакайте малко бе дебили? Вие само в бетон ли инвестирате? Само толкова ли ви е акъла? Ами например имот в Гърция, инвестиция в акции (разбира се, не в порнографията Българска фондова борса). Абе нещастници такива! Изтрезнявайте! Светът е отворен. Ограмотете се финансово!

Скъпи имоти с неясно качество.Комшията пръдне и целия вход мирише.Купувайте и сбъдвайте мечтите на бабите и дядовците си,който са виждали София само на картичка.

Браво ! Най бедните в Европа пазаруват като за последно скъпите стари, вмирисани и разпадащи се, както и нови некачествени и клаустрофобични софийски катакомби, и то по време на пандемия, и то по време на невиждана икономическа криза... Браво ! Навсякъде хората са свили потреблението си, само по нашенско, обратно на всякаква логика трупат имоти на космически цени... Вероятно за инвестиция, нищо че пазара е препълнен от освободени имоти под наем... Много луди, много брокерски лъжи и истерии...хахаха Гладни кокошки, уфффф брокери, имоти и комисионни сънуват...хахаха И балъци и шарани....хахаха

като ти се обезценят парите друго ще говориш

лъжа поевтиняха мнозина се изнесоха

Двустаен 40кв реална площ е 100 000 евро. На 100 метра от 100кв къща с 500кв двор оценена за същите пари. Някой надува балон, ама толкова се изсилва, че като се спука ще го отвее.

То всички емигрираха на някъде. Тук скоро ще останат само цигани.

Всички колеги са на мнение че търсенето на имоти е много по-голямо от предлагането. Не можем да смогнем от работа а пък имоти няма. Затова цените скачат бързо.

Гроздето кисело явно. Реалността към момента е съвсем непукаща. Това дали ми се вижда скъпо или не, не е презумция за поевтиняване

Ние сме със собствено жилище в елитен район, но търсим да купим още едно. Цените непрекъснато се вдигат. Дано скоро намерим перфектното местенце и да капарираме.

Огладняхте ли Вашата Ма@ма брокерска паразитираща?

Ти за колко би продал твоят "неповторим" и "уникален" апартамент? Не съм чул за брокер който да натиска цената нагоре. Обикновенно това са продавачите, които искат за двустайна панелка от 70-те да вземат 2000 евро на квадратен метър. А цената в крайна сметка я определя пазара и колко е склонен да плати купувача. Брокерите се интересуват от брой сделки, не от цена.

Дано!

Ще се спука и този балон няма начин... Въпрос на време