Добивът на газ от находището в холандската провинция Грьонинген ще приключи до 2022 година, съобщи министърът на икономиката и по въпросите на климата на Холандия Ерик Вибес, цитиран от ТАСС.

Още догодина добивът на газ ще бъде съкратен до 11,8 милиарда кубически метра, се посочва в доклада на министъра пред националния парламент. Така добивът ще спадне под 12 милиарда кубически метра. Добивът от находището в Грьонинген може да бъде изцяло спрян до 2022 година благодарение на приемането на допълнителни мерки от правителството. След това от него ще се добива газ само при сурови зими и в минималния необходим обем.

Най-голямото европейско находище се експлоатира вече 60 години. Заради продължаващия добив почвата е започнала да пропада, в резултат на което в провинцията се регистрират десетки неголеми земетресения годишно. Те не водят до човешки жертви, но нанасят щети на хиляди къщи и предизвикват безпокойство у местните жители.

През 2015 година Холандският съвет по сигурността представи доклад, в който подчерта, че от дълго време правителството преследва само икономически интереси и не взима под внимание безопасността на местните жители при решенията за добив на газ. На фона на заключенията на експертите и недоволството на населението по-рано властите обещаха да спрат добива от находището до 2030 година.

През 2013 година е бил пикът на добива на газ там - 53,9 милиарда кубически метра. През миналия отчетен период (1 октомври 2017 година - 30 септември 2018 година) е бил 20,1 милиарда кубически метра