Руската централна банка обяснимо се превърна в главно действащо лице на финансовото бойно поле. РЦБ бе принудена да действа на пожар, като рязко вдигна основната лихва с 10,5 процентни пункта, след като западните държави замразиха нейни активи за милиарди долари, а мащабните санкции повалиха рублата. Обикновените хора се наредиха на опашки пред банкоматите. В петък РЦБ беше принудена да увеличи количеството пари, след като търсенето им в брой достигна най-високото ниво от март 2020 година.

В същото време Русия въведе контрасанкции, като забрани на авиокомпании от 36 държави да използват въздушното й пространство. По-рано ЕС, Великобритания, Канада забраниха на руски самолети да кацат, излитат и прелитат над техните територии. 

Санкциите в действие

САЩ забраниха днес всякакви транзакции с РЦБ, съобщи министерството на финансите, цитирано от Франс прес и БТА. Мярката влиза в сила незабавно и представлява безпрецедентна санкция, взета в координация с много от съюзниците на Вашингтон в отговор на инвазията в Украйна.

Ефектът на това решение е да мобилизира всички активи, които РЦБ държи в САЩ, или които са държани където и да било от американски граждани, уточнява ведомството в комюнике. Според министерството това силно ще ограничи възможностите на Москва да защитава валутата си и да подкрепя икономиката си.

ЕС, САЩ, Обединеното кралство и Канада вече обявиха, че активите на Руската централна банка ще бъдат замразени. 

Междувременно японският премиер Фумио Кишида заяви, че "за да повишим ефективността на финансовите санкции, приети от международната общност срещу Русия" Япония ще наложи санкции, които да ограничат транзакциите с Руската централна банка. Токио се присъедини към партньорите от Г-7 в серията финансови санкции срещу Москва.

Южна Корея пък обяви, че налага контрол на износа за Русия на стратегически стоки и услуги, като електроника, полупроводници, компютри, информация и комуникации, сензори и лазери, навигация и авиационна радиоелектроника, морско и аерокомическо оборудване. 

Как реагира РЦБ

"Външните условия за руската икономика са се променили драстично", се казва в изявление на РЦБ, в което се добавя, че вдигането на основната лихва до 20 на сто "ще осигури повишаване на лихвите по депозитите до нива, необходими за компенсиране на повишения риск от обезценяване и инфлация". РЦБ също така нареди на компаниите да продават 80% от приходите си в чуждестранна валута, увеличиха обхвата на ценни книжа, които могат да бъдат използвани като обезпечение за получаване на заеми и временно забраниха на руските брокери да изпълняват поръчки от чуждестранни юридически и физически лица за продажба на руски ценни книжа, съобщи Ройтерс.

РЦБ също така обяви, че освобождава 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки като капиталов буфер.

Руската централна банка отправи призив за спокойствие на фона на опасенията, че новите финансови санкции могат да предизвикат натиск върху руските банки банки.

В съобщението се казва още, че РЦБ "разполага с необходимите ресурси и инструменти за поддържане на финансова стабилност и осигуряване на оперативната приемственост на финансовия сектор".

Западът се стреми да ограничи способността си РЦБ да използва 640 милиарда долара валутни и златни резерви и да откъсне големите руски банки от финансовата мрежа SWIFT, което ще затрудни заемодателите и компаниите да извършват и получават плащания - най-общо казано ще попречи на търговските сделки.

Шок за руснаците

Обикновените руснаци се изправиха пред перспективата за поскъпване на всички стоки и ограничаване на пътуванията в чужбина. Тези перспективи са пряк резултат от срива на рублата, който наблюдатели определиха като поредна валутна катастрофа в постсъветската ера.

Клиентите на санкционирани банки няма да могат да използват банковите си карти извън Русия, се казва в съобщението на РЦБ, а картите, издадени от тези банки, няма да работят с Google Pay или Apple Pay.

Европа "затворена" за полети

Русия забрани на авиокомпании от 36 държави, включително Германия, Испания, Италия и Канада, да използват нейното въздушно пространство в отговор на западните санкции, предаде BBC. Вече действа забраната на британските авиокомпании да летят до и през региона, след като Великобритания забрани на националната авиокомпания Aeroflot да каца в Обединеното кралство.

В неделя Европа затвори небето си за руски самолети - за всички самолети, включително частните на олигарси. Те вече няма да могат да кацат, да излитат или да летят над която и да е страна от ЕС.

В понеделник, 28 февруари, руският авиационен регулатор Росавиация заяви: "Наложено е ограничение за полети на авиокомпании от 36 държави в съответствие с международното право като ответна мярка на забраната, наложена от европейските държави за полети на търговски самолети, експлоатирани от руски авиокомпании и/или регистрирани в Русия."

Страните, на които е забранено влизане във въздушното пространство на Русия, са:

Албания

Ангуила (Британска отвъдморска територия)

Австрия

Белгия

Британски Вирджински острови,

България

Канада

Хърватия

Кипър

Чехия

Дания (включително Гренландия, Фарьорските острови)

Естония

Финландия

Франция

Германия

Гибралтар

Гърция

Унгария

Исландия

Ирландия

Италия

Джърси

Латвия

Литва

Люксембург

Малта

Холандия

Норвегия

Полша

Португалия

Румъния

Словакия

Словения

Испания

Швеция

Обединеното кралство