Южна Корея и Сингапур се присъединиха към санкциите на западните страни срещу Русия. 

Южнокорейското правителство ще контролира износа за Русия на стратегически стоки и услуги, като електроника, полупроводници, компютри, информация и комуникации, сензори и лазери, навигация и авиационна радиоелектроника, морско и аерокомическо оборудване, се казва в съобщение на външното министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Наред с това правителството в Сеул е решило да поощри допълнителното освобождаване на стратегически петролни резерви за стабилизиране на международния енергиен пазар. Сеул ще разгледа и други мерки като препродажба на втечнен природен газ за Европа.

Сингапур също ще въведе съответни санкции и ограничения срещу Русия, включително банкови и финансови мерки, както и контрол върху износа на стоки и услуги, които могат да бъдат използвани като оръжия срещу украинския народ. Това съобщи днес министърът на външните работи Вивиан Балакришнан, цитиран от Ройтерс.

Малкият град-държава, азиатски финансов център и ключов международен транспортен възел, изпълнява резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, но рядко налага собствени санкции срещу страни.

Сингапур възнамерява да действа заедно с много други страни, които имат същата позиция и да наложи съответни санкции и ограничения срещу Москва, заяви Балакришнан пред парламента, описвайки руската инвазия като неприемлива и огромно нарушение на международните норми.