Съветът на директорите на Руската централна банка е взел решение да повиши рязко основната лихва с 10,5 процентни пункта до 20 на сто, предаде ТАСС. Според банката тази стъпка "трябва да поддържа финансовата и ценовата стабилност и да защитава спестяванията на гражданите от обезценка".

Освен това банката обяви, че освобождава 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки като капиталов буфер.

РЦБ разпореди на брокерите да преустановят изпълнението на всички поръчки от чуждестранни юридически и физически лица за продажба на руски ценни книжа.

Банката и финансовото министерство в допълнение разпоредиха на местните експортни компании да продадат днешните си валутните си приходи.

Влязоха в сила и санкциите на ЕС срещу РЦБ, като се забраняват транзакции с руски финансови институции. Всички активи на централната банка на Русия в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна.

Междувременно рублата се срина днес до рекордно ниско ниво, след като новите западни санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна влязоха в сила, предаде Ройтерс.

В ранната търговия цената на руската валута спадна до 119 за долар.

Спадът дойде въпреки обявените от Руската централна банка мерки за подкрепа на пазара и освобождаването на стотиците милиарди рубли от резервите на местните банки.

РЦБ забрани изкупуването на руски ДЦК, продавани от чуждестранни лица в опит да спре обезценката им

Снимка: AP/БТА

Финансовият министър Асен Василев заяви, че замразяването на активите на РЦБ е най-тежката санкция срещу Русия до момента. "Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара, с които да финансира икономиката на страната си в случай на санкции. След като тези пари обаче бъдат поставени под запор, това ще означава, че Руската централна банка не може да поддържа рублата и няма средства, с които да извършва разплащания по вноса в Русия", обясни пред Нова вчера Василев.

В момента Путин разполага със 132 млрд. в злато (2200 тона). А единственият голям купувач на злато е Китай. Предвид тежката ситуация обаче, Пекин едва ли би купил ценния метал на пазарни цени, смята българският финансов министър.