Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила днес "фалит или възможен фалит" на европейския филиал на руската банка "Сбербанк", една от най-големите банки в страната, предаде Франс прес. Причината е в значително теглене на депозити заради конфликта в Украйна и санкциите, приети от Запада.

Европейското подразделение на "Сбербанк", "Сбербанк Юръп" (Sberbank Europe AG), чиято централа се намира в Австрия, както и две нейни дъщерни дружества - "Сбербанк" в Хърватия и "Сбербанк" в Словения - изпитват сериозни проблеми на фона на руската военна операция в Украйна, посочва ЕЦБ, цитирана от "РБК дейли".

В банките отчитат значително изтичане на депозити в резултат на въздействието на геополитическото напрежение на репутацията им, се казва в съобщението на европейския регулатор. "Това е довело до влошаване на ликвидностите. Засега няма достъпни мерки с реалистични шансове за възстановяването" (на филиалите - бел.р.), изтъква ЕЦБ.

По оценка на ЕЦБ, "Сбербанк Юръп" и двете нейни подразделения в банковия съюз са във фалит или в опасност от фалит. Според ЕЦБ в близко бъдеще "Сбербанк Юръп" вероятно няма да може да изпълнява задълженията си към клиентите. Оценката трябва да бъде потвърдена от Единния борд за преструктуриране (Single Resolution Board - SRB).