Европейски лидери в производството на автомобили, главно тежкотоварни, обявиха плановете си да скъсат връзките си с руски партньори.

Шведският производител на камиони AB Volvo съобщи, че спира производството и продажбите си в Русия заради войната в Украйна, предаде Ройтерс.

"Сега имаме малко повече яснота относно санкциите и сигурността в региона... това означава, че всички операции в Русия приключват", каза говорител на компанията пред Ройтерс, добавяйки, че мерките ще се прилагат до следващо нареждане.

Volvo генерира около 3 процента от продажбите си в Русия и има един завод в страната. Говорител на компаниято посочи, че мярката влиза в сила незабавно и ще бъде в сила до второ нареждане.

Същевременно Daimler Truck обяви, че спира всякакво сътрудничество с най-големия производител на камиони в Русия - "Камаз" (Kamaz), писа в. "Ханделсблат" (Handelsblatt), цитиран от Ройтерс.

"Нашето сътрудничество с "Камаз" е за чисто цивилни нужди по своята същност и беше сключено само с този фокус", се казва в съобщение на компанията.

"В това сътрудничество винаги сме спазвали стриктно всички разпоредби за санкции и контрол на износа", се добавя в изявлението

Daimler Truck заяви, че е дълбоко шокиран от военното насилие в Украйна и отбелязва, че следи отблизо ситуацията. "Ще се съобразим с всички мерки, предприети от германското правителство и ЕС", обяви компанията в Туитър.

Mercedes-Benz Group на свой ред също проучва правни варианти за продажба на своя дял от 15% в "Камаз" възможно най-бързо, съобщава Handelsblatt.

Volkswagen пък спира доставките на автомобили, които вече са в Русия, до представителствата си в страната, съобщава агенция РИА, като се позовава на съобщение на фирмата.

Volkswagen ще спре за няколко дни и работата на два от заводите си в Германия поради забавяне на доставките на части, произвеждани в Украйна.