Френската банка "Сосиете женерал" (Sociеte Generale) и швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse) са спрели дейностите по финансиране на търговски сделки със суровини от Русия поради опасения от въздействието на западните санкции санкции срещу Москва след руската офанзива в Украйна. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на Блумбърг, която цитира информирани източници.

Двете банки вече не предоставят необходимите суми за превоз на суровини като метали и петрол от Русия.

Други банки със сигурност ще последват горепосочените. С изключването на руски банки от международната система за разплащания SWIFT на практика става невъзможно финансирането на търговски сделки. Много европейски страни (сред тях България) обаче са силно зависими от вноса на петрол и газ от Русия и стои въпросът как ще се финансира (разплаща) закупуването на тези енергийни суровини.

Въведените по-твърди ограничения засилват и без това силната несигурност по отношение на ситуацията на пазара на суровини и стоки, смятат експерти.

"Ако няма напредък по отношение на мирните преговори, смятаме, че това ще доведе до рязък ръст на цените на суровините, тъй като виждаме, че разрушаването на търсенето сега остава единственият оставащ механизъм за балансиране на пазара", се казва в съобщение на Goldman Sachs Group Inc, цитирано от 3eNews.

Въпреки че металите и селскостопанските стоки не попадат под погледа на западните политици, цените растат поради безпокойството на инвеститорите, че мерките в рамките на SWIFT може да доведе до рязък спад на доставките. Русия и Украйна заемат четвърто място по експорт на пшеница и пето по продажба на царевица. Русия е голям доставчик на алуминий, никел, паладий, нефт и газ.

Рискът от логистични сътресения на стоковите пазари расте бързо, тъй като застрахователите отказват предоставянето на застраховки за корабите, които трябва да минават през Черно море или изискват огромни премии. Според данни на UN Comtrade, през 2020 г. Турция е била най-големият купувач на руски алуминий, изпреварвайки Китай и Япония.