Суверенните фондове на Норвегия и Австралия се отказват от руски активи. Кой обаче би отървал двата финансови гиганта от експозициите им в руски държавни ценни книжа, като ги купи - във всички случаи не и на пазарни цени (ако въобще вече може да става дума за пазар на руски активи, дори и за златото)? Москва днес забрани на брокерите да купуват руски ДЦК, продавани от чуждестранни лица. 

Норвежкият суверенен фонд - най-големият в света с активи за 1,3 трилиона долара (1,534 трилиона евро) - ще продаде руските си активи след военната офанзива на Русия в Украйна, съобщи премиерът Юнас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс и БТА.

Руските активи на фонда, състоящи се от акции в 47 компании и държавни облигации за 25 милиарда норвежки крони (2,49 милиарда евро) към края на 2021 г. спрямо 30 милиарда крони година по-рано, уточни норвежкото правителство.

Към края на 2020 г. фондът е държал 0,83 процента от капитала на "Сбербанк" на стойност 6 милиарда крони - най-голямото му участие в руска компания, по данни на "Рефинитив" (Refinitiv).

Той е присъствал и в капитала на енергийните гиганти "Газпром" и "Лукойл".

Австралийският суверенен фонд също обяви, че планира да се оттегли от изложението си на листвани в Русия компании, съобщи негов говорител пред Ройтерс.

Фондът "Бъдеще" (Future Fund), който инвестира в активи в цял свят, в дълг, във валута и в инфраструктурни пазари, посочи, че около 0,1 процента от активите му на стойност около 200 милиона австралийски долара (144 милиона щатски долара), са в компании, листвани на Руската фондова борса.

Говорителят посочва в имейл, че фондът ще се оттегли от тези активи, когато пазарните условия го позволят. "Бъдеще" не притежава руски суверенен дълг или друг вид активи с фиксиран приход. Решението е взето, след като Норвежкият суверенен фонд обяви, че се изтегля от руските си активи за около 25 милиарда норвежки крони (2,83 милиарда долара).

По-рано днес Руската централна банка нареди на брокерите да не изкупуват руски ДЦК, продавани от чуждестранни юридически и физически лица. РЦБ предприе мерки за подкрепа на пазара, като освободи 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки като капиталов буфер.

Норвежки и германски гиганти се изтеглят от Русия

"Екуинор" (Equinor) ще спре инвестициите си в Русия и ще се оттегли от съвместните си предприятия в тази страна, съобщи компанията днес, цитирана от Франс прес. компанията, 67 процента от акциите в капитала, на която са притежание на норвежката държава, е разполагала в края на 2021 г. с 1,2 милиарда долара активи в Русия. От 2012 г. г. "Екуинор" е в партньорство с "Роснефт".

BP се отказва от дела си от 19,75 на сто в "Роснефт" >>

В настоящата ситуация смятаме, че позицията ни е твърда, заяви в комюнике главният изпълнителен директор на норвежката компания Андерс Опедал.

Ще спрем всички нови инвестиции в руските ни дейности и ще започнем процес на оттегляне от съвместните ни предприятия по начин, който съответства на ценностите, които изповядваме, добави той.

"Мерцедец Бенц" (Mercedes-Benz Group) на свой ред също проучва правни варианти за продажба на своя дял от 15% в производителя на камиони "Камаз" възможно най-бързо, съобщава германското издание "Ханделсблат" (Handelsblatt).