Икономическото възстановяване на еврозоната е забуксувало през септември, като връщането на някои ограничения за дейност с цел предотвратяване на втора коронавирусна вълна е тласнало доминиращия сектор на услугите в обратна посока. Това сочи публикувано днес ключово проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Нарастването на инфекциите в региона, което е най-голямата заплаха за възстановяването, ще бъде проблем за политиците, които разчитаха, че икономиката на блока оздравява след историческия спад от 11,8 процента през второто тримесечие, отбелязва агенцията.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките, измерван от Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) и възприеман като добър показател за икономическото здраве, е спаднал от 51,9 пункта през август до 50,4 пункта през септември - близо до граничната стойност от 50, разделяща растежа от свиването.

Низходящ натиск е оказал индексът за сектора на услугите, на който се падат около две трети от БВП на еврозоната. Този показател се е понижил до 48 пункта спрямо 50,5 пункта през август, но все пак е малко над първоначалната оценка от 47,6 пункта.

След като икономиката на еврозоната почти спря през септември, шансовете за нов спад през четвъртото тримесечие определено се повишиха, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в Ай Ейч Ес Маркит.

По думите му много ще зависи от това дали вторите вълни на вируса могат да бъдат овладени и дали мерките за социално дистанциране могат съответно да бъдат разхлабени, за да се даде възможност на активността в сектора на услугите да набере скорост отново.