Съживяването на еврозоната от най-дълбокия спад до момента е отслабнало през август, след като растежът в преобладващия сектор на услугите почти е спрял. Това сочи публикувано днес ключово проучване, което дава знак, че дългият път на възстановяване ще бъде неравен, предаде Ройтерс.

Миналото тримесечие икономиката на валутния съюз се сви с 12,1 процента заради карантината, наложена срещу разпространението на коронавируса, която затвори бизнеси и остави хората вкъщи, припомня агенцията.

Миналия месец изследване на Ройтерс прогнозира съживяване с растеж от 8,1 прцента за текущото тримесечие, но и предупреди, че пълното възстанояване ше отнеме две или повече години.

Окончателният композитен индекс на мениджърите по доставките, измерван от Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit) и приеман като добър показател на икономическото здраве, сигнализира, че икономиката все още е затруднена.

Индексът е потънал от 54,9 пункта през юли до 51,9 пункта през август - близо до прага от 50 пункта, разделящ растежа от свиването, но все пак е над предварителната оценка за равнище от 51,6 пункта.

Подиндексът за услугите се е понижил от 54,7 пункта до 50,5 пункта, което е по-добър резултат от първоначалните 50,1 пункта.

Компаниите от сектора на услугите в еврозоната през август са отчели почти застой на растежа на бизнес активността, което подхранва опасенията, че съживяването след ограничителните мерки е започнало да се губи на фона на продължаващите мерки за социално дистанциране, свързани с Ковид-19, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Ай Ейч Ес Маркит.

По думите му най-новите данни продължават да изпращат разочароващ сигнал, че възстановяването е загубило почти цялата си инерция.