Компаниите от еворозата са продължили и през юли да взимат масово заеми от банките, за да се справят с последиците от коронакризата, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс.

Увеличението на заемите за нефинансови компании леко се е забавило миналия месец до 7 процента на годишна основа спрямо 7,1 на сто през юни, но остава близо до 11-годишния си максимум.

Нарастването на кредитите за домакинствата остава 3 процента на годишна основа за четвърти пореден месец.

Паричната маса в широкия смисъл (M3) се е покачила с 10,2 на сто на годишна основа през юли при очаквани от анализаторите едва 9,2 процента.

Кредитите за нефинансовите компании и домакинствата от еврозоната с корекции към някои чисто финансови операции са нараснали с 4,7 на сто през юли на годишна основа след пик от 5,3 на сто през май, последван от забавяне до 4,8 на сто през юни.

Растежът на кредитите за промишлените и търговските компании е достигнал 7 на сто през юли на годишна основа, което е спад с 0,1 пункта за един месец, след като коронакризата е изчерпала финансите на компаниите и е породила нужда от нови ликвидности.

В средата на септември ЕЦБ ще се събере на заседание по паричната политика, на което ще обяви нейната посока, придържаща се засега към много ниски лихви и масово влимане на ликвидности на пазарите.