Еврозоната отчете за второто тримесечие исторически спад от 12,1 процента на брутния си вътрешен продукт (БВП) като последица от карантинните мерки, свързани с коронавруса. Това съобщи днес европейската статистическа служба Евростат, цитирана от Франс прес.

Това е най-резкият спад от началото на времевата серия през 1995 година, се посочва в прессъобщението на Евростат, в което се уточнява, че тази предварителна оценка се основава на непълни източници на данни и подлежи на преразглеждане.

За целия ЕС също е отчетен исторически спад - 11,9 процента на тримесечна основа за вторите три месеца на 2020 година.

През първото тримесечие БВП на валутния съюз се сви с 3,6 процента, а на ЕС - с 3,2 процента, припомня статистическата служба.

На годишна основа спадът е 15 процента за еврозоната и 14,4 процента за целия ЕС (след съответно минус 3,1 процента и минус 2,5 процента за предходните три месеца). И тези стойности са рекордни, откакто се води статистика.

Сред страните членки, за които има налични данни за второто тримесечие на тази година, най-силен спад на тримесечна основа има в Испания (-18,5 процента), следвана от Португалия (-14,1 процента) и Франция (-13,8 процента). Най-слабо БВП се е свил в Литва (-5,1 процента), сочат данните на сайта на Евростат.

Таблица: Eurostat

Евростат уточнява, че темповете на растеж към предходното тримесечие и към същото тримесечие на предходната година, представени в тази таблица, са общо взето базирани на сезонно и календарно коригирани цифри, тъй като обикновено не се коригират данни за съставяне на бързата оценка за БВП (именно такива са представени в това изследване).