Трима членове на правителството - вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на труда и социалната политика и на икономиката - Деница Сачева и Лъчезар Борисов, участваха в дискусия за мерките в подкрепа на най-засегнатите от пандемията в предаването "Референдум" на БНТ.

Томислав Дончев каза, че по всички мерки кандидатите може да подадат документи по електронен път и отбеляза, че въпреки съмненията, "това е много по-сигурно от физическия процес, тъй като електронно подадените документи няма как да се фалшифицират, за разлика от хартиените".

Вицепремиерът заяви, че няма да има мораториум за кредитите - позицията на ЕЦБ е, че с подобни мерки трябва да бъдем внимателни, добави Дончев.

Кредитни задължения могат да се отсрочват до 31 март 2021 г., след като Европейският банков орган взе такова решение.

Вицепремиерът обясни, че се разработва нова мярка съвместно с НАП относно разплащанията с фирмите, за да може да се използва цялата база в Приходната агенция.

Трябва да си направим ясна преценка за приоритетите, за това трябва да бъдем гъвкави. Няма ясен консенсус кога ще свърши пандемията - намираме се в непозната, несигурна среда, подчерта вицепремиерът.

Във връзка с повишаването на заплатите Томислав Дончев каза, че намерението на държавата е тази помощ да стигне до максимален брой хора и да бъде добре таргетирана. Най-рязко повишение има при заплатите на лекари и медицински персонал. 36 администрации са получи увеличение още от тази година - всички те са служители на първа линия и са сред хората, не стоят на бюра и гишета, отбеляза вицепремиерът.

По думите му, има сериозен проблем не само с медиците на първа линия, но и в службите РЗИ, социалните работници, подобна е ситуацията с учителите.

Най-голямото предизвикателство е включването на общопрактикуващите лекари, каза Дончев. 719 електронни направления за PCR тест са пуснати за първия ден от старта на новата система, съобщи той. На 18 декември се очаква да стартира и електронната рецепта. Срещаме трудности със свикването на персонала, това не са айти специалисти, уточни Дончев.

565 милиона лева вече са инвестирани в бизнеса по мярката 60/40. За разлика от други европейски държави, в момента безработицата у нас е едноцифрено число, каза на свой ред Деница Сачева. Тя се обърна към безработните, дори към тези, които нямат право на обезщетение, и ги призова да намерят време електронно да се регистрират в бюрата по труда, "защото в момента има бизнеси, в които се търсят хора".

Сачева изтъкна, че в държавната администрация се наблюдава натовареност, каквато не е имало през последните 10 години у нас. Около 2200 служители работят в Агенцията по заетостта и ако допреди кризата те са работили с около 2000 заявки, в момента натискът върху тях е над 10 000 заявки. Ние имаме свръхочаквания към хората, които са на първа линия в държавната администрация, стремим се да няма никакво забавяне, заяви социалният министър.

Лъчезар Борисов открои мярката за безлихвени кредити от ББР, която ще продължи и догодина. Той ще внесе предложение за това в Министерския съвет.

95 милиона лева безлихвени кредити са стигнали до над 22 000 физически лица до момента, обясни още министърът. По-рано за това съобщиха от Българска банка за развитие - гарант по програмата за безлихвени кредити, които отпускат банки партньори. Безлихвеното кредитиране е за физически лица в размер до 4500 лева - наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка.

Над 1 млрд. лв са инвестирани в икономиката за подпомагане на бизнеса, отбеляза Лъчезар Борисов.

6 млрд. евро имаме привлечени като инвестиции в това правителство, като само за последната година са 1 милиард, каза още министърът на икономиката.