Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази увереност в силата и устойчивостта на Китай при противопоставянето на епидемията от коронавирус по време на телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин в четвъртък вечерта, заяви говорител на Белия дом.

Двамата лидери се съгласиха да продължат широката комуникация и сътрудничеството между двете страни, добави говорителят Джуд Диър.

Тръмп и Си също така потвърдиха ангажимента си за прилагане на "първата фаза" от търговската сделка между САЩ и Китай, която беше подписаната през януари, добави той.

По-рано в четвъртък се заговори, че Китай вероятно ще активират клаузата за "природни бедствия и други непредвидими събития" от "първата фаза" на търговската сделка със САЩ, което би означавало, че ще започнат дискусии между двете страни относно ефекта на коронавируса върху самата договорена сделка. Това предаде китайското англоезично издание Global Times, позовавайки се на експерт, близък до правителството в Пекин.

Китайският експерт обаче не очаква официално решение по въпроса преди "пълната икономическа оценка в края на първото тримесечие".

Междувременно китайският президент Си Цзинпин потвърди в петък, че е разговарял по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп относно епидемията от коронавируса в неговата страна. Той заяви, че Китай е предприел изчерпателни мерки относно избухналата вирусна епидемия.

Китайската национална телевизия съобщи, че Си е уверил Тръмп, че въпреки вируса, няма да има промяна в дългосрочния възходящ импулс на икономика на Китай.

Той също така подчерта, че Китай е "напълно уверен и способен да победи епидемиологично огнище".

Вчера Си Цзинпин отбеляза, че се надява страните да следват съветите на Световната здравна организация, които са против налагането на ограничения за пътуване или търговия с азиатската държава.

По последна информация на Китайската здравна комисия, броят на починалите в Китай от коронавируса към четвъртък включително е достигнал 636 (със 73 повече от предходния ден), а броят на заразените е нараснал до 31 161 (с 3 143 повече от сряда).