Държавният глава Румен Радев е домакин на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета", която се провежда днес и утре в София. Срещата е съпътствана от бизнес форум, в който участват над 400 представители на българския и чуждестранния бизнес.

Инициативата "Три морета" обединява 12 страни-членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Основна цел на "Три морета" е да насърчава регионалното сътрудничеството за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Германия и ЕК.

Залага се на инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на ЕС. Инвестиционният фонд на "Три морета" е създаден през 2019 г. Целевият му размер е 5 милиарда евро, като очакванията са, че ще генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Инвестиционен съветник на фонда е Amber Infrastructure Group - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите. 

Участник в дискусията е и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Видеопослание произнесе президентът на САЩ Джо Байдън. Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видеообръщение се включи и президентът на Литва Гитанас Науседа.

19:18

Американската Linden Energy придобива *половината от акциите на "Овергаз"*

Родната компания ще развива проекти в Западните Балкани както и LNG терминал в Албания

Американската компания Linden Energy закупи 50 процента от акциите на българската компания "Овергаз". Това обяви Стивън Пейн, президент на Linden Strategy който заедно с изпълнителняи директор на "Овергаз" Светослав Иванов подписаха документа. Новината бе обявена по време на енергийния панел, който бе част от президентския форум към Инициативата "Три Морета".

В момента сме много щастливи да обявим официално сътрудничеството си. Вече работим заедно по няколко проекта, които ще развиваме, включително и за развитие на газови доставки в Западните Балкани, обясни Пейн. В момента се радваме, че можем да си сътрудничим с най-голямата частна газова компания в България.

 

17:52

"Три морета" е хит: От София държавни глави канят *бизнеса да се включи*

Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, заяви Франк-Валтер Щайнмайер

Инициативата "Три морета" има голям потенциал за развитието на региона, за свързаността, сътрудничеството и сигурността - това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума в рамките на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета", която започна днес в София.

Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК. 

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. Латвия е готова да даде своя принос към това, декларира той.

Президентът на Полша Анджей Дуда отбеляза включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек каза, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, коментира, че инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите и подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу открои развитието на свързанността в региона, която ще съдейства за икономическата интеграция.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен.

16:43

Инвестиционният фонд към "Три морета" залага на частния капитал и ПЧП

През последните месеци фондът постигна конкретни резултати - има инвестиции в енергетиката, транспорта, дигитализацията, каза Румен Радев 

Президентът Румен Радев изрази оптимизъм, че регионът на Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателен за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата "Три морета".

Президентът изтъкна, че Инвестиционният фонд към инициативата "Три морета" продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал, бизнес сътрудничеството и публично-частните партньорства. Президентът посочи, че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати.

Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред, каза президентът и допълни, че България ще продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и публично-частните партньорства.

16:09

МВФ потвърди за подкрепа с *650 млрд. долара за държавите от региона* на "Три морета"

Инициативата набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион

Вижда се светлина в тунела и светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи. Това заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на Президентския панел в рамките на инициативата "Три Морета".

"Винаги е добре човек да си е вкъщи, но още по-добре е да си вкъщи заради една по-висока цел, а целта е тази, която ви представихме днес. Може би трябва да започна с нещо лично, защото ме представихте като колега икономист. Аз завърших тук в Икономическия институт "Карл Маркс" по онова време. Не ми е хрумвало, че един ден ще стана управляващ директор на МВФ. Какво ми каза тази история? Както всички наши държави, това, което аз направих, беше да се боря, да преодолея наследството от миналото", заяви в словото си Георгиева.

16:00

Джо Байдън във видеообращение към "Трите морета": САЩ подкрепят инициативата

Американският лидер смята, че има невероятен потенциал, за да се подобри просперитета на ЦИЕ

Съжалявам, че не съм с вас на живо, но се възползвам от тази възможност да кажа, че САЩ подкрепя инициативата "Три морета". Благодаря на президента Радев и на министър Петков, че са домакини на тази среща на върха. Това заяви американският президент Джо Байдън в специално видеобръщение в началото на срещата "Три морета" в София.

Американският лидер смята, че има невероятен потенциал, за да се подобри просперитета на този регион.

"САЩ подкрепя във всяка стъпка, за да могат да се подобрят връзките във вашия регион и с институциите, за да може Европа да изпълни отколешната си цел да е обединена, да работи и да живее в мир. Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително и по вашата инициатива да се изкорени корупцията, като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност, а всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват в 21 век, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други чрез кибератаки. Можем да го постигнем заедно, благодаря ви и успех!", каза още американският държавен глава.

15:30

Кирлил Петков: Иновациите са *нова възможност за Инициативата "Три морета"*

Надявам се да съберем нови средства за инициативи в сферата на транспорта и дигитализацията, каза министърът на икономиката

Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнесконтакти, каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков, който откри бизнесфорума в рамките на започналата днес в София Шеста среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Петков отбеляза, че инвестиционният фонд вече прави първите си инвестиции във важните сектори.

 14:33

*Румен Радев* посреща делегациите в Шестата среща на върха на инициативата "Три морета" (снимки)

Форумът се провежда при засилени мерки за сигурност

Президентът Румен Радев посрещна държавните глави, правителствените ръководители и ръководителите на делегации, участващи в Шестата среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета" в НДК в София, предаде БТА.

Форумът се провежда при засилени мерки за сигурност.

Президентският панел на бизнес форума е на тема "Инициативата "Три морета": Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж". В него ще участват президентите на България - Румен Радев, на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония - Керсти Калюлайд, на Латвия - Егилс Левитс, на Полша - Анджей Дуда, и на Словения - Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия - Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия - Карел Хавличек, и на Словакия - Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

14:02

Румен Радев разговаря с президентите на Гърция и Словения

В рамките на форума държавният глава Румен Радев разговаря с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу и с с президента на Република Словения Борут Пахор

Общите инфраструктурни проекти на България и Гърция са в духа на целите на Инициативата "Три морета". Това заяви президентът Румен Радев на среща с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу, която се проведе днес на "Дондуков" 2.

Република Гърция е гост на Инициативата, която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа. Участието на страната на тазгодишната Среща на върха е принос към общата визия за по-голяма свързаност в региона, подчерта Румен Радев.

Приоритетите на Словенското председателство на Съвета на ЕС и целите на Инициативата "Три морета" се допълват и работят за силна и обединена Европа, заяви Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се срещна с президента на Република Словения Борут Пахор. Словенският президент гостува в България по случай провеждането на Шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета", която се провежда днес и утре в София.

 

11:11

Държавният глава Румен Радев се срещна с президента на Република Латвия Егилс Левитс

Ключовите приоритети за енергийна, транспортна и дигитална свързаност в рамките на инициативата "Три морета", бяха във фокуса на разговора на двамата президенти

България и Латвия развиват отлично сътрудничество в рамките на Инициативата "Три морета". Общите действия на страните-участнички превръщат Инициативата във все по-разпознаваема платформа за сътрудничество, което ѝ позволява да си партнира и с потенциални инвеститори от цял свят. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на "Дондуков" 2 се срещна с президента на Република Латвия Егилс Левитс, цитиран в съобщение на пресслужбата на Президентството.

Ключовите приоритети за енергийна, транспортна и дигитална свързаност в рамките на Инициативата, бяха във фокуса на разговора на президентите на България и Латвия.

Dir.bg ще проследи и ще ви представи всичко най-важно от форума >>