Надяваме се, че нашите бизнеси ще се сближат, ще се създадат нови бизнесконтакти, каза министърът на икономиката в служебното правителство Кирил Петков, който откри бизнесфорума в рамките на започналата днес в София Шеста среща на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Петков отбеляза, че инвестиционният фонд вече прави първите си инвестиции във важните сектори.

Кирил Петков посочи, че иновациите са нова възможност за Инициативата "Три морета".

"С развиването на иновациите може да ни осигури конкурентоспоспосбност и развитие. Заедно можем да развиваме нови бизнеси, да създаваме клъстери", поясни той.

През тази година България е домакин на инициативата, която обединява 12 държави членки на ЕС от региона. В рамките на срещата, на която президентът Радев е домакин, се провежда бизнесфорум с над 400 представители на български и чужди компании.

Президентският панел на бизнесфорума е на тема "Инициативата "Три морета": Път към интелигентен и всеобхватен икономически растеж". В него ще участват президентите на България - Румен Радев, на Германия - Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония - Керсти Калюлайд, на Латвия - Егилс Левитс, на Полша - Анджей Дуда, и на Словения - Борут Пахор, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия - Карел Хавличек, и на Словакия - Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал.

Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Очаква се видеоприветствие да произнесе президентът на САЩ Джо Байдън.

Гост на инициативата тази година е президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу. Чрез видеообръщение ще се включи и президентът на Литва Гитанас Науседа.