Инициативата "Три морета" има голям потенциал за развитието на региона, за свързаността, сътрудничеството и сигурността - това беше общото мнение на участниците в президентския панел на бизнес форума в рамките на Шестата среща на върха на инициативата "Три морета", която започна днес в София.

Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество, заяви президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна е партньор на инициативата, заедно със САЩ и ЕК. Той посочи, че всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства - да се насърчи икономическото възстановяване след COVID-19, да се ускори зелената и дигиталната трансформация и да се обединят усилията за поддържане на международен ред, основан на правила. Щайнмайер подчерта, че Германия подкрепя напълно целите на "Три морета" - да се укрепи свързаността, сигурността и добруването на хората. Трябва да се възползваме в пълна степен от потенциала на тази инициатива, отбеляза той.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд припомни, че инициативата вече дава конкретни резултати. Тя отбеляза, че "Три морета" се опитва да решава проблеми в транспорта, в енергетиката и дигитализацията.

Президентът на Латвия Егилс Левитс посочи, че инициативата има много голям потенциал и това ще помогне за много сериозно развитие в региона. Латвия е готова да даде своя принос към това, декларира той. Левитс обърна внимание и важността от ангажирането на гражданското общество.

Президентът на Полша Анджей Дуда отбеляза включването на нови инструменти за интеграцията на страните в инициативата и отбеляза, че през идните години може да се очакват няколко амбициозни проекта. Не се съмнявам, че инициативата играе ключова роля за изграждането на бъдеща Европа, отбеляза той и допълни ,че има засилващ се интерес към "Три морета" в международен план.

Превърнахме се в модел за сътрудничество и за другите региони, смята той. Нашата инициатива е пример, който може да бъде следван, коментира Дуда и подчерта, че инициативата е отворена за бизнеса.

Президентът на Словения Борут Пахор изрази подкрепа за проактивния подход на инициативата. Той отбеляза, че бизнес форумът има за цел изграждане на бизнес партньорства и отбеляза важността на инициативата за допринасянето на растежа в цяла Европа.

Вицепремиерът на Чехия Карел Хавличек каза, че в ситуацията след коронавируса, когато трябва да се рестартира икономиката, освен предизвикателствата, има и възможности. Той отбеляза, че трябва да се инвестира в иновации, в научно-изследователска и развойна дейност, същевременно трябва да се преобразува енергетиката. Има големи възможности да инвестираме в процеса на декарбонизация, допълни Хавличек.

Вероника Ремишова, вицепремиер на Словакия, коментира, че инициативата ни предлага уникална възможност за изграждане на връзки между държавите и подчерта, че това придобива особено значение предвид пандемията, която ни е показала колко важно е да има свързаност и устойчивост.

Ремишова приветства подкрепата за този проект от САЩ, което по думите й е израз на нашето трансатлантическо сътрудничество, и отбеляза като изключително важно присъствието на Германия. Инициативата има голям потенциал да сближи всички страни участници и трябва да направим всичко възможно да използваме този потенциал, коментира тя.

Президент на Гърция Катерина Сакеларопулу открои развитието на свързанността в региона, която ще съдейства за икономическата интеграция. Пандемията ни научи колко са важни дигиталните трансформации в нашите икономики и че трябва много спешно да ги развиваме, коментира още Сакеларопулу. Трябва да излезем от пандемията по-силни от преди, отбеляза още тя.

Заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийдентал отбеляза ролята на инициативата за засилване на свързаността и посочи, че никой няма да се чувства изоставен.

С видеообръщение се включи и президентът от Литва Гитанас Науседа, който поздрави участниците и пожела ползотворни дискусии.