Американската компания Linden Energy закупи 50 процента от акциите на българската компания "Овергаз". Това обяви Стивън Пейн, президент на Linden Strategy който заедно с изпълнителняи директор на "Овергаз" Светослав Иванов подписаха документа. Новината бе обявена по време на енергийния панел, който бе част от президентския форум към Инициативата "Три Морета".

В момента сме много щастливи да обявим официално сътрудничеството си. Вече работим заедно по няколко проекта, които ще развиваме, включително и за развитие на газови доставки в Западните Балкани, обясни Пейн. В момента се радваме, че можем да си сътрудничим с най-голямата частна газова компания в България.

Очаква се Овергаз и Linden да инвестират съвместно в проект за изграждане на LNG терминал в Албания. Планират се и инвестиции в газови интерконектори със Западните Балкани. Ще бъдат направени и сериозни инвестиции в изграждане на нова газоразпределителна мрежа в България и в балканските страни, стана ясно още по време на анонсирането на сделката.

Ще инвестираме нашите усилия в това начинание и вярваме, че то ще подпомогне конкуренцията и газовия сектор както в България, така и на Балканите, сподели Светослав Иванов. Той добави, че сериозен проблем в България си остават загубите при първичните енергоносители. Очаква се да бъдат дадени повече подробности по сделката в най-скоро време.
3е-news.net