Вижда се светлина в тунела и светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи. Това заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на Президентския панел в рамките на инициативата "Три Морета": Път към интелигентно развитие и всеобхватен икономически растеж". Бизнес форумът започна днес и се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Шефът на МВФ потвърди, че след три дни ще има един инструмент на стойност 650 млрд. долара и държавите от региона ще могат да се възползват от този ресурс за целите на инициативата.

"Винаги е добре човек да си е вкъщи, но още по-добре е да си вкъщи заради една по-висока цел, а целта е тази, която ви представихме днес. Може би трябва да започна с нещо лично, защото ме представихте като колега икономист. Аз завърших тук в Икономическия институт "Карл Маркс" по онова време. Не ми е хрумвало, че един ден ще стана управляващ директор на МВФ. Какво ми каза тази история? Както всички наши държави, това, което аз направих, беше да се боря, да преодолея наследството от миналото", заяви в словото си Георгиева.

Според нея вече се вижда светлина в тунела за развитието на страните от региона. "Светлината е по-силна за страните участващи в инициативата "Три морета", отколкото за техните западни съседи. Очакваме, че 2021 г. регионът ще достигне равнището на БВП от 2019 г., с което изпреварва останалите държави от света ", обърна внимание Кристалина Георгиева.

По думите й инициативата "Три морета" има много важен принос, защото набляга върху ключовата роля на инфраструктурата и свързаността за целия регион.

"Това в дългосрочен план стимулира растежа. Нещо повече разглеждаме региона като път, който интегрира нисковъглеродни инвестиции, подходящи за климата. Това е нещо много важно за конкурентоспособността, а и за привличане на инвестиции. По този начин регионът ще стане по-силен за това, което ни предстои. Всички знаем за какво говоря - климатичната криза", допълни още Кристалина Георгиева.