Министерството на търговията на САЩ днес включи предприятия от Германия, Франция, Русия, Италия и България сред 77-те физически и юридически лица, попаднали под ограничения в черен списък. Информацията, цитирана от ТАСС, е публикувана в документ на Бюрото за промишленост и сигурност (BIS) на САЩ.

В списъка са френските компании France Tech Services и Satori Corporation, германските Maintenance Services International GmbH - MSI и MRS GmbH, руските Космос комплект (Kosmos Komplekt) и Совтест комп (Sovtest Comp), италианската Zigma Aviation и българската Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп ЕООД - МТИГ (Multi Technology Integration Group EOOD - MTIG). В черния списък са и предприятия от Малта, Обединените арабски емирства и Пакистан.

В друг текст на ТАСС се посочва, че руските компании Космос комплект и Совтест комп, българската Мулти Технолоджи Интегрейшън Груп (МТИГ) и свързаните с тях лица Димитър Димитров, Иляс Сабиров, Мариана Гаргова и Милан Димитров са изброени в списъка "въз основа на опити за придобиване и реекспорт на продукция от американски произход за дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ". Според един от участниците в брифинга въпросните стоки са свързани предимно с радиационни компоненти и други "чувствителни (от гледна точка на националната сигурност) елементи".

"... Има основания да се предполага, че Космос комплект и Совтест комп са използвали МТИГ като подставена компания за придобиване на радиационни части и други чувствителни компоненти и реекспорт на тези американски продукти в Русия без необходимия лиценз", пише в документа.

Китайските фирми са начело

Като цяло повечето компании са от Китай. Сред тях са водещият производител на компютърни чипове Ес Ем Ай Си (SMIC) и гигантът в производството на дронове Ес Зед Ди Джей Ай Текнолъджи (SZ DJI Technology Co). Има и една от Хонконг.

Има и едно предприятие от специалния административен район на КНР - Хонконг.

Високопоставени американски търговски служители заявиха по-рано на брифинг пред репортери, че физически и юридически лица са включени в списъка във връзка с "тежките нарушения на човешките права" в Пекин и експанзията на Китай в Южнокитайско и Източнокитайско море, а също така и за "подкрепа на дейности, насочени към сливане на цивилния и военния сектор в Китай".

Какво означава този черен списък

Черният списък на Министерството на търговията означава, че ако американски компании планират партньорство (търговия) с включените в него предприятия, ще трябва да получат специален лиценз.

От друга страна чрез този черен списък се ограничава достъпа на компаниите до американски технологии от висок клас, като за целта се изисква специален лиценз.