Администрацията на американския президент Джо Байдън е наредила да бъде забранен вносът на ключови материали за слънчеви панели от китайски компании. Министерството на търговията на САЩ същевременно включи в т. нар. си "черен списък" пет китайски компании заради твърдения, че използват принудителен труд на уйгури и други мюсюлмански малцинства в Синдзян-уйгурския автономен регион в Китай, предаде Ройтерс.

Компаниите, включени в "черния списък" са:

  • Hoshine Silicon Industry Co,
  • Xinjiang Daqo New Energy Co,
  • Xinjiang East Hope Nonferrous Metals Co.,
  • Xinjiang GCL New Energy Material Co
  • Xinjiang Production and Construction Corps.

Какво произвеждат

Администрацията на американския президент Джо Байдън е наредила да бъде забранен вносът на ключови материали за слънчеви панели - затова в списъка е поставена Hoshine Silicon Industry Co.

Xinjiang Daqo New Energy Co е подразделение на Daqo New Energy Corp - компания, произвeвеждаща монокристален силиций и полисилиций, главно за използване в слънчеви фотоволтаични системи. 

Xinjiang East Hope Nonferrous Metals Co е дъщерно дружество на шанхайския промишлен гигант East Hope Group, в портфолиото на който влиза храни за животни, химикали и други продукти. Групата управлява 111 дъщерни дружества за храни за животни в Китай, Сингапур, Виетнам, Индонезия, Камбоджа и други страни.

Xinjiang GCL New Energy Material Co е част от GCL New Energy Holdings Ltd - който изгражда фотоволатични централи - 157 в 26 провинции, по информация от интернет страницата на холдинга. Там пише още, че фотоволтаични централи на GCL New Energy агресивно пробиват на световните пазари.

Предупреждение към Берлин

На съвместна пресконференция вчера в Берлин с германския си колега Хайко Маас американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди за използването на принудителен труд в автономния китайски регион, където германският автомобилостроител "Фолксваген" има завод, предаде АФП.

"Мисля, че е наша обща отговорност да направим всичко по силите си, за да гарантираме, че продуктите, които може да са резултат от принудителен труд, не влизат в нашите държави", изтъкна Блинкън на пресконференцията.

Тибетци и уйгури протестираха пред Олимпийския музей в Лозана срещу организирането на зимните Олимпийски игри в Пекин догодина и призоваха за бойкот

Снимка: АP/БТА

Искане за бойкот на Олимпиадата

Няколко десетки представители на тибетската и уйгурската общност протестираха снощи пред Олимпийския музей в Лозана срещу организирането на зимните Олимпийски игри в Пекин догодина и призоваха за бойкот, предаде Франс прес.

Активистите бяха дошли от всички краища на страната, а също и от Германия, Франция и Лихтенщайн за тази мобилизация, организирана по повод Световния ден на олимпизма в града, в който е седалището на Международния олимпийски комитет.

Представители на тибетската и уйгурската общност припомниха по време на протеста, че неотдавна китайското правителство е поставило началото на кампания, насочена главно срещу заличаването на езика, културата и идентичността на тибетците и уйгурите. Във връзка със случващото се в Синцзян в Китай някои от протестиращите дори споменаха думата "геноцид". Демонстрантите носеха плакати с призив за бойкот на "игрите на геноцида" догодина и за край на репресията на китайското правителство в Тибет и Синцзян.