Канада се присъедини към Великобритания, като обяви стъпки към забраната на стоки, които според нея са произведени с принудителен труд в западната китайска провинция Синцзян, което вероятно ще изостри отношенията с Пекин, предаде Ройтерс.

В съобщението си правителството в Отава посочва, че е дълбоко загрижено от сведенията за репресии срещу уйгурите (местно мюсюлманско население в Синцзян) и други етнически малцинства, и призовава компаниите, които имат бизнес връзка с района на Синцзян, да изследват веригите си на доставки оттам.

Канада ще забрани стоки, които са произведени изцяло или частично с принудителен труд и ще изисква компаниите, опериращи в Синцзян, да признаят състоянието с човешките права там.

От китайското посолство в Отава засега няма коментар по въпроса.

По-рано аналогични мерки обяви и Великобритания. "Това е варварство, което мислехме, че е останало отдавна в миналото, но се практикува и днес", заяви вчера британският външен министър Доминик Рааб в парламента. Той спомена за произволни арести, политическо превъзпитаване, принудителен труд, мъчения и принудителна стерилизация на уйгурите.

Великобритания иска да се увери, че на нейна територия няма никакви стоки, произхождащи от Синцзян, каза Рааб. Той отбеляза, че "позицията на Синцзян в международната верига за доставки означава, че има реален риск за компании и за обществени учреждения по света, било то по невнимание или поради друга причина, да се снабдят от доставчици, които са съучастници в използването на принудителен труд".

Миналия месец САЩ засилиха икономическия натиск върху Синцзян, като забраниха вноса на памук от организация, която според тях използва принудителен труд на задържани в лагери уйгури мюсюлмани.