Договорът с "Боташ" е от изключително стратегическо значение за България, тъй като осигурява достъп до световните пазари на втечнен газ. Това каза пред БНР Росен Христов, служебен министър на енергетиката в правителството на Гълъб Донев - по времето на подписване на споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания на 3 януари 2023 г. в София. Предстои Христов да бъде изслушан от временната парламентарна комисия, която разглежда споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна фирма и влиянието му върху енергийната система.

Около този договор се създава шум, зад който се крият икономически интереси, твърди Росен Христов.

"Отново посредниците завладяват пазарния дял, като вкарват евтин руски газ и избутват "Булгаргаз" от пазарния му дял. "Булгаргаз" е дискриминиран, за да се облагодетелстват търговците, но този път го няма обяснението, че е криза и че има недостиг и няма откъде да доставим газ, защото договорът с "Боташ" ни дава врата към абсолютно всички световни доставчици на газ. Именно за да продължи покровителството на частните посредници, е атакуван този договор, който пречи на обяснението, че няма откъде другаде да се взема газ", коментира служебният енергиен министър.

Временната парламентарна комисия реши на заседание в петък да изиска годишните финансови отчети на "Булгаргаз" за последните две години. Компанията ще трябва да предостави и междинните отчети за последната година, както и информация за всички свои сделки на газовата борса за този период.

Комисията реши още, че в един от дните между 6 и 8 март депутатите ще изслушат освен Росен Христов, министъра на енергетиката Румен Радев, изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева, както и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. След тяхното изслушване може да се наложи временната комисия да поиска да изслуша и други представители на дружества и институции. Впоследствие на закрито заседание ще бъде изслушан и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, реши още временната комисия.

В договора с "Боташ" клаузите са абсолютно стандартни, включително и неустойки, а продължителността му е съответстваща на стратегията на "Булгаргаз" за сключване на договори за доставка, каза в неделя Росен Христов. Той смята, че има и друга причина за "шума около договора с "Боташ" - атака по президента Румен Радев, тъй като назначеното от него служебно правителство сключи договора.

"Развява се договорът с "Боташ" и за да се прикрие провалът от това, че 9 месеца в енергетиката не се случва нищо и губим международни позиции", отбеляза бившият служебен министър на енергетиката.

Правителството смята договора на "Булгаргаз" с "Боташ" за неизгоден за България. По неговите клаузи държавата се обърна за мнение и към Европейската комисия, отговор засега не е оповестен.

За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти, на няколко пъти каза птремиерът Николай Денков.

Росен Христов коментира и процедурата за предстоящото строителство на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Липсата на конкуренция означава по-висока цена. Ако съм на мястото на "Хюндай" и знам, че съм единственият квалифициран участник, едва ли ще дам най-конкурентната цена за строителството."