Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София, реши на заседание в петък да изиска годишните финансови отчети на "Булгаргаз" за последните две години, предаде БТА. Компанията ще трябва да предостави и междинните отчети за последната година, както и информация за всички свои сделки на газовата борса за този период.

Следващото решение, което временната комисия прие, е, че в един от дните между 6 и 8 март депутатите ще изслушат Росен Христов - служебен министър на енергетиката по времето на подписване на споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ", настоящия министър на енергетиката Румен Радев, изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева, както и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. След тяхното изслушване може да се наложи временната комисия да поиска да изслуша и други представители на дружества и институции. Впоследствие на закрито заседание ще бъде изслушан и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, реши още временната комисия.

Поради риск изслушваните лица да се позоват на търговската тайна, временната комисия реши в началото да ги изслуша на открито заседание, а когато дойде време за по-чувствителната информация, заседанието да продължи като закрито.

Правителството смята договора на "Булгаргаз" с "Боташ" за неизгоден за България. По неговите клаузи държавата се обърна за мнение и към Европейската комисия, отговор засега не е оповестен. За България договорът не е изгоден, асиметричен е, дългосрочен със сериозни ангажименти, на няколко пъти каза птремиерът Николай Денков.

Парламентът реши на 6 декември 2023 г. да бъде създадена временна комисия във връзка със споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската енергийна компания "Боташ" - по предложение на ПГ на "БСП за България". За председател беше избран Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Освен избрания Станков, в комисията от ГЕРБ-СДС влезе и Александър Ненков. Групата на ПП-ДБ е представена от Радослав Рибарски и Венко Сабрутев, "Възраждане" - от Йордан Тодоров и Димитър Гюрев, ДПС - от Рамадан Аталай и Хамид Хамид, "БСП за България" - от Борислав Гуцанов и Драгомир Стойнев, а "Има такъв народ" - от Павела Митова и Александър Вълчев.