Близо 3 часа депутатите спориха по два проекта на решение, свързани с процедурата по избор на строител на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй". В резултат Народното събрание възложи в срок до 15 април т.г. да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй-Нови мощности" ЕАД и "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), включен в кратката листа на потенциални строителни фирми за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, а при прегласуването го приеха със 112 гласа "за", 29 "против" и 82 "въздържал се", с един глас повече в негова подкрепа срещу "против" и "въздържал се", съобщи БТА.

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите.

С 52 гласа "за", 161 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли другото проекторешение, внесено от Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), с което се предлагаше да бъдат проведени преговори с "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската компания "Бехтел" (Bechtel).

Сред условията за изпълнение на проекта за изграждане на двата нови енергоблока на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с технология АР 1000 има изискване за:

  • минимум 30% локализация на възложените строителни и проектантски дейности на етап ЕР+С;
  • представяне на фиксирана цена за целия обем от възложени строителни и монтажни дейности;
  • гарантиране на срок за изграждане на 7 и 8 блок;
  • изискване за предоставяне на финансиране на възложените дейности;
  • поемане на пълна отговорност за качеството на изпълнение на възложените строителни дейности.

С 33 гласа "за", 185 "против" и 1 "въздържал се" депутатите отхвърлиха предложението на Стоян Таслаков, освен с "Хюндай енджиниъринг", преговори да се проведат и с две китайски компании, заявили интерес към проекта.

Гласуваното в петък и получило достатъучно гласове решение, като проект беше внесено и предложено като извънредна точка и в четвъртък, но до разглеждане и вот не се стигна.

Две парламентарни комисии гласуваха късно следобед в сряда приетото в петък решение - "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" да започне, проведе и приключи до 15 април преговорите с Hyundai E&C.

Междувременно корейската компания изрази опасенията си от потенциално нелоялна конкуренция по време на процеса на изграждане на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй". 

Министърът на енергетиката Румен Радев коментира, че която и компания да избере парламентът за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", няма да сбърка. Всяка от тези кандидатури е качествена, какво вие ще изберете, щом сте решили да правите такъв избор като Народно събрание, мисля, че няма и да се сбърка, каза той. Важно е, по-нататък да се даде възможност процедурата да се прави от експерти, допълни Радев.

Политическите реакции след решението

Тези енергетици в залата, които имат пълната експертиза, които са атомни енергетици, предполагам, решиха, че само една фирма може да строи. Имаше доклад от министъра, който казваше, че поне две фирми трябва да бъдат допуснати, имаше решение, което те можеха да гласуват - да има допуснати две фирми, но не - ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", решиха че искат само една фирма да може да строи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти, цитиран от БТА. Според него това крие огромен риск, че няма да бъде постигната най-добрата цена и че всички български граждани ще платят през цената на тока за "това удоволствие от днешното гласуване да има само един конкурент". Това да няма конкуренция беше решение срещу обществения интерес, смята Петков.

В парламентарната зала от "БСП за България" бяха категорични, че не е работа на законодателната власт да се намесва в изпълнителната, "Възраждане" изтъкнаха, че целта е да бъде заобиколен Законът за обществените поръчки (ЗОП).

От ПП-ДБ отбелязаха, че проектът на ГЕРБ-СДС и ДПС подлага под риск цялата процедура, ако бъде гласувано предложението им, с което в краткия списък има едно конкретно име. Васил Стефанов, един от вносителите на проекта на ПП-ДБ, смята, че е нужно да се даде възможност за провеждане на преговори с максимално широк кръг от евентуални строители. Следва да се проведат преговори със строител, който заедно с "Уестингхаус" да изгради мощностите, посочи той. Стефанов добави, че смисълът на настоящото решение е да се възложи на министъра на енергетиката да организира провеждането на преговори с повече от един участник.

Драгомир Стойнев от "БСП за България" заяви, че това е пример как може да се убие даден проект, защото не е работа на депутатите да казват на министъра да продължи каквито и да било преговори. Не разбирам защо в парламента - без да сме видели заключението на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" - да вземем решение, отбеляза той.

Борислав Гуцанов (БСП) каза, че с тези решения се създава дългосрочна корупционна черна дупка, в която да потъват милиарди. Проблемът, според него, не е кой да е изпълнителят, а кой е избрал технологията АР1000. От сайта на" Уестингхаус" става ясно, че по тази технология работи една-единствена централа в САЩ, има и 4 реактора в Китай, но са направени редица модификации, в Европа няма нито една страна, в която да се използва тази технология. Интересно е как я избрахте, достатъчно безопасна ли е, попита той. Ще задължите страната ни с 30 млрд. долара, откъде ще дойдат парите, допълни депутатът.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обясни, че предлаганите два проекта не са еднозначни - в единия (ГЕРБ-СДС и ДПС) се посочва конкретна компания и това, според него, е диктат, който ще бъде наложен на министъра на енергетиката. В предложението на ПП-ДБ са включени две компании, посочи депутатът и коментира, че за пореден път НС ще престъпи принципите за разделение на властите и ще изземе функциите на изпълнителната власт. ГЕРБ-СДС и ДПС се опитват да изпреварят времето и естествения ход на процеса и да демонстрират надмощие над Министерството на енергетиката и на Министерския съвет, изтъкна представителят на ПП-ДБ. Инициативата се изземва от Делян Добрев и Станислав Анастасов (автори на проекта на ГЕРБ и ДПС), смята Рибарски. Интересът на енергетиката ни е да се постигне фиксиран срок за изграждане на новите мощности и в него да участват не по-малко от 30% български компании, както и да се осигури външно финансиране.

Колегата му Мартин Димитров призова да не се гласува нито едно от предложените решения. Ако днес НС гласува краткия списък с едно конкретно име, не може да се отиде на преговори, аргументира се той. Подлагате цялата процедура под риск, въпреки че имате всички лостове да я контролирате, обърна се той към вносителите от ГЕРБ и ДПС. В момента прехвърляте отговорността по процедурата върху НС, при положение, че тя е на министъра на енергетиката, посочи Димитров. А на БСП напомни, че техен министър е започнал преговори с "Уестингхаус".

Сред възраженията на "Възраждане" беше, че процедурата не е по ЗОП. Заобикаляйки го, трябва да направите много по-прозрачна процедура, коментира Коста Стоянов.

Пет фирми проявиха интерес за участие в процедурата: "Флуор" (Fluor B.V.), "Бехтел" (Bechtel Nuclear Power Company Limited), "Хюндай" (Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.), консорциум с лидер "Чайна Нешънъл Нюклиър Корп." (China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и "Чайна Енерджи енджиниъринг Корп." (China Energy Engineering Corporation Limited), обяви миналия петък, 16 февруари, "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности". Тогава компанията съобщи, че само "Хюндай" минава напред.