Най-голямата българска компания за разпределение на природен газ "Булгаргаз" е получила въпроси от Европейската комисия относно сделката с турската компания "Боташ", съобщиха от Министерството на енергетиката пред БНТ.

Това е отговорът им след запитване по повод публикации, че ЕК е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство през януари. Разследването идва на фона на опасенията, че българската компания е единственото дружество в Европейския съюз, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за суровината. Съмненията са за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията.

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" бе подписано през януари т. г. и осигурява на българската газова компания достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

От самата "Булгаргаз" не потвърждават, че исканата информация е точно за това споразумение.

"Във връзка с медийни публикации, "Булгаргаз" информира, че дружеството е получило въпроси от Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия относно доставките на природен газ до България. Изследваният период обхваща последните няколко години, а поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките", пишат от "Булгаргаз".

От министерството уточниха, че до момента няма сключен договор с турската държавна компания "Боташ", а само споразумение за бъдещ договор. Според споразумението България ще има достъп до пет от турските терминали за втечнен газ за 13 години и ще може да пренесе през турската газова мрежа 1,5 млрд. куб. метра синьо гориво. Досега са пренесени количества по този маршрут въпреки липсата на договор, твърдят от енергийното ведомство.

От една страна споразумението ни с Турция е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но още тогава не стана ясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. Споразумението позволява на "Булгаргаз" и "Боташ" да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България. 

В средата на юни Министерството на енергетиката започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора за покупко-продажба на природен газ. От "Продължаваме промяната" обвиниха президента Румен Радев, че отдалечава България от Европа като сключва "тайни договори за руски газ" чрез служебния кабинет.

На 23 юни бившият министър на енергетиката Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където обясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

Проверката на Министерството е била само по документи и до този момент не е известно да е установила нарушения. Не е подаван сигнал към прокуратурата за такива, а само доклад, който е входиран в Народното събрание.

Булгаргаз подготвя и ще предостави информацията в договорения с ЕК срок. Дружеството поддържа редовен контакт с Комисията и периодично ѝ оказва съдействие по различни въпроси от неговата компетентност.

Новината за разследване на споразумението на България с "Боташ" се появи в публикация на Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) вчера. Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС е поискала от "Булгаргаз" да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с "Боташ" и резервиране на капацитет на турско-българската граница. Иска се и информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които "Булгаргаз" може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС, съобщи ICIS.