Министърът на енергетиката Румен Радев смята, че не е трябвало да се подпише договор, с който се поема 13-годишен ангажимент към турската държавна компания "Боташ" - и то договорен в последните седмици на служебното правителство. Това министърът каза на пресконференция в Министерския съвет, на която премиерът акад. Денков и петима министри представиха актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Румен Радев изтъкна, че по договор турската компания има достъп не само до българската (националната) газова мрежа, но по този начин и с общоевропейската газова мрежа. На България достъпът е ограничен само до терминалите за втечнен природен газ в Турция.

Във встъпителните си думи премиерът акад. Денков постави случая "Боташ" в негативното наследство от служебното правителство. Под прикритието на търговската тайна се оказва, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, каза акад. Денков

Министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България по този договор, съобщи министър-председателят.

Договорът е недостъпен, но според някои изявления надепутати и медийни публикации, неустойките са 2.2 млрд. долара при отказ от страна на София да използва резервираните количества, които надхвърлят с 1 милиард куб. м търсенето към момента - под 3 млрд. куб. м на година.

Румен Радев каза днес, че е заминал за Турция с екип от Министерството на енергетиката, както и с директорите на "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" преди седмица. Радев уточни, че тогава са били обсъждани темите за газовата инфраструктурна свързаност и детайли по договора с турската компания, като стремежът е до максимална степен "да се изравнят страните", цитира го БТА.

Министърът обясни, че ще се опита да направи така, че да се оптимизират количествата, които преминават, за да може да се разтоварят по-големи количества, които и без това трябва да се платят.

Според Радев въпросът с диверсификацията при подписването на договора с "Боташ" е много спорен, защото не се е отчело, че България има участие в гръцкия терминал в Александруполис. Освен това има желание не само да се увеличи капацитетът в Александруполис, но дори да изгради още един терминал там.

Според предишни изялния на депутати споразумението не гарантира, че доставяният газ в България трябва да има неруски произход. На това министър Радев отговори в парламента, че "Булгаргаз" има и ясен контрол на произхода на природния газ чрез сертификатите, които директно получава от търговеца, от когото купува синьото гориво, а не от "Боташ".

В отговор на депутатски въпрос на 18 юли министър Радев каза, че договорът не е входиран за разглеждане в Министерски съвет, защото бил с гриф "Търговска тайна" за покупко-продажба на природен газ.

"Този тип преговори могат да бъдат преразгледани и оптимизирани, но част от договореностите са правно обвързващи", обясни тогава Радев.

Според него след споразумението между служебното правителство и Анкара вече поръчваме толкова много газ, че няма къде да го сложим, защото е много над потреблението в България.

от публикациите в медиите става ясно, че може да платим неустойки от 2,2 млрд. лв., ако не използваме резервираните количества. А те надхвърлят с милиард куб. м нашите нужди, които са под 3 млрд. куб. м. на година.