Твърденията, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни, заяви категорично енергийният министър Теменужка Петкова. 

„Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно“, заяви тя пред bTV, след критики от БСП.

И припомни, че цената на природния газ е предоговорена.

По думите ѝ това е болезнена тема за опозиционните партии.

„Това е в интерес на българските граждани и тук не става въпрос за пиар акция. Цената на природния газ е предоговорена и тя е намалена. За месец април спрямо март цената е с 42% по-ниска“, добави ресорният министър.

Петкова уточни, че предстои крайните потребители да получат изравнителни сметки за предходния период. Тя подчерта, че е важно да се знае в енергетиката няма хаос.

„Булгаргаз“ предостави свое заявление за месец юни, тази цена е с 9% по-ниска спрямо май. Това намаление на цената отново ще бъде отразена“, КЕВР ще го направи, аз съм убедена. Но да се говори, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20% - това е меко казано некоректно“, добави Петкова.

Тя се включи по телефона след коментари на Таско Ерменков от БСП.

"Поради неправилно управление на енергетиката от страна на изпълнителната власт, поради недобро управление на едно топлофикационно дружество, започват да излизат негативи, които се трупаха", зави депутатът, който е член на комисията по енергетика в парламента.

Според него трябва да се въведат интелигентни топломери, и гражданите да се убедят, че това, което плащат, наистина го ползват.

"Цената на газа пада, но пада конюнктурно - сменихме формулата, но остана онова, което се казва пазарен елементи и което зависи от борсовата цена на петрола. Когато има препълнени газохранилища и ниско потребление заради икономическата криза, няма как цената да е ниска. Към края на годината се очаква да се раздвижи индустрията, да се вдигне потреблението и следователно да се вдигне цената на газа", обясни Ерменков.

Според него "Топлофикация - София" няма как да измерва ежемесечно каква топлинна енергия ни е продала, затова КЕВР премина на другия вариант - ще направи една прогнозна цена за годината, защото повечето абонати са на годишно изравняване.