Търговският дефицит на САЩ е нараснал до почти рекордните 80,2 милиарда долара през ноември, тъй като износът е забавил обороти, а в същото време вносът рязко е скочил, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Ноемврийският дефицит е с 19,3 процента над декемврийския, който възлезе на 67,2 милиарда долара, и е малко под историческия месечен рекорд от 81,4 милиарда долара, поставен през септември.

Вносът на стоки се е увеличил с 5,1 на сто до рекордните 254,9 милиарда долара, вероятно с намаляване на задръстванията по пристанищата, допълва Ройтерс. Общият внос се е повишил с 4,6 на сто до 304,4 милиарда долара.

Износът на стоки е спаднал с 1,8 процента до 155,9 милиарда долара, теглен надолу от спад при капиталовите стоки, както и при доставките и суровините за промишлеността. При услугите обаче има растеж, движен от пътуванията и транспорта. Като цяло експортът се е покачил с 0,2 на сто до 224,2 милиарда долара през ноември.

За първите 11 месеца на 2021 година търговският дефицит на САЩ бележи скок от 28,6 процента на годишна основа, тъй като икономическото възстановяване на страната изпревари други нации, тласкайки нагоре търсенето на вносни стоки и услуги за сметка на износа, отбелязва АП.

Междувременно Институтът по мениджмънт на доставките в САЩ отчете, че през декември растежът в сектора на услугите, където работят повечето американци, се е забавил през декември след рекордните темпове от предходните два месеца.

Индексът, измерващ активността в услугите, се е понижил до 62 пункта миналия месец спрямо исторически високото равнище от 69,1 пункта през ноември.

Бизнес активността, заетостта, новите поръчки и доставките показват по-бавен растеж през декември, сочи докладът на института.