Инфлацията в Германия и САЩ достигна рекордни стойности. В Германия е достигнала през ноември 5,2 процента на годишна основна - най-високото си ниво от юни 1992 година или близо 30-годишен максимум. В Съединените щати пък за същия месец, също на годишна база, се е ускорила до 6,8 процента - най-висок темп от 1982 година.

По-високи са разходите за енергия, храни и много други стоки и в двете страни.

Това е шестият пореден месец на повишение на цените в Германия, отбелязва Федералната статистическа служба (Дестатис) и подчертава, че предишният рекорд датира отпреди 30 години, когато инфлацията достигна 5,8 процента през юни 1992 година.

На месечна база (спрямо октомври) обаче потребителските цени в най-голямата икономика в Европа са се понижили с 0,2 на сто.

Индексът на потребителските цени е движен от увеличение на разходите за енергия с 22,1 на сто на годишна основа, недостиг на стоки и механичен ефект, свързан с временно намалената ставка на ДДС през 2020 година, уточнява Дестатис.

Стоките като цяло в Германия са поскъпнали със 7,9 на сто при темп от 4,5 на сто за цените на храните.

Хармонизираният индекс, който служи за сравнение на европейско равнище, бележи повишение от 6 на сто за една година, доста над целевите 2 процента, определени от Европейската централна банка.

На месечна основа инфлацията се е забавила и в САЩ - с до 0,8 на сто (при 0,9 на сто през октомври), отчете американското министерство на труда.

Ноемврийският резултат отговаря на очакванията на анализаторите, посочва АФП.

Инфлацията засилва натиска върху потребителите, особено домакинствата с по-ниски доходи и най-вече при всекидневните нужди. Тя освен това неутрализира увеличението на заплатите, което много работници са получили, и усложнява плановете на Федералния резерв (Фед) да намали помощта си за икономиката, както и съвпада с отслабването на обществената подкрепа за президента Джо Байдън, отбелязва АП.

Инфлацията е подхранена от комбинация от фактори, произтичащи от бързото възстановяване от пандемичната рецесия: "наводнение" от държавни стимули, свръхниски лихви, контролирани от Фед, и недостиг на доставките на суровини за заводите в САЩ и в чужбина. Производството бе забавено от по-голямо от очакваното търсене сред клиентите, прекъсвания на процеса, свързани с ковид, и претоварването на пристанищата и складовете.

В същото време работодателите, борещи се с недостиг на персонал, вдигат заплащането, а много от тях - и цените, в опит да компенсират по-високите си разходи за труд, тласкайки по този начин инфлацията нагоре, допълва АП.