Финансовото затваряне на правителството на САЩ, известно като shutdown ("шъатдаун"), беше предотвратено часове преди крайния срок, предадоха световните агенции. Конгресът на САЩ прие законопроект за временно финансиране на федералните агенции до 18 февруари, избягвайки скъпоструващото затваряне на правителството през празничния сезон.

Действието на предишната резолюция за продължаване на финансирането на правителството, подписана от Байдън на 1 октомври, изтича днес, петък, 3 декември.

С 69 срещу 28 гласа Сенатът подкрепи мярката, одобрена по-рано от Камарата на представителите. Сега се очаква президентът Джо Байдън да подпише проекта и да го превърне в закон.

Радвам се, че в крайна сметка трезвомислещите надделяха, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Иначе милиони работници в публичния сектор щяха да останат без заплати за Коледа и Нова година, а музеите и парковете щяха да бъдат затворени, десетки програми щяха да бъдат спрени или съкратени.

По-рано Долната камара на Конгреса, в която демократите имат мнозинство, гласува с 221 срещу 212 гласа в подкрепа на законопроекта. Само един републиканец гласува "за".

Последва гласуването в Сената. Малка група твърдолинейни сенатори републиканци заплашиха да спрат законопроекта. Те не са съгласни да се финансира политиката на президентската администрация за задължителна ваксинация срещу коронавирус в големите компании. 

Но опитът им да приложат поправка, предотвратяваща прилагането на инициативата за ваксинация, беше осуетен от демократите.

На 30 септември в САЩ завърши финансовата година, но законодателите досега не са съгласували пълноценен бюджет за следващата финансова година. Заради това те са принудени да одобряват временни резолюции за продължаване на финансирането на правителството.

Това е поредният пример за ожесточеното политическо дърпане на въже около държавното финансиране, което доведе до няколко спирания през последните години, отбеляза BBC.

За последен път в САЩ имаше "шъатдаун" на 22 декември 2018 г., в резултат на което държавните служители излязоха в принудителен отпуск за рекордно дълъг срок.