Рекордните 4,5 милиона американски служители са напуснали работата си през ноември. Това наблюдателите определят като като знак за увереност и поредно доказателство, че пазарът на труда в САЩ се възстановява силно от миналогодишната коронавирусна рецесия, предаде Асошиейтед прес.

Американското министерство на труда съобщи освен това, че през ноември работодателите са обявили като вакантни 10,6 милиона позиции, което е спад спрямо 11,1 милиона през октомври, но все още е високо равнище по историческите стандарти.

През разглеждания месец на работа са били наети 6,7 милиона души в сравнение с 6,5 милиона през октомври, отчете министерството в месечното си проучване на свободните работни места и текучеството.

Частният сектор е създал през декември повече нови работни места от очакваното, сочи месечното проучване на компанията за човешки ресурси Ей Ди Пи (ADP), цитирана от Ройтерс.

Новосъздадените позиции през миналия месец са достигнали 807 000. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха те да бъдат средно 400 000.