Преди осем години Тръмп не беше сред финалистите в надпреварата за Белия дом поне до май. Този път той върви към номинацията много по-бързо. Освен това, социологическите проучвания показват, че конкуренцията между него и президента Джо Байдън ще бъде жестока. Това е още една разлика от ситуацията през 2016 г., защото "Уолстрийт" вече започва да оценява последствията от евентуалното завръщане на Тръмп на президентския пост.

"Този ​​път пазарите ще са наясно какво да очакват и за какви рискове да се подготвят, така че не очакваме същата волатилност като през 2016 г. след изборите", прогнозира Даниел Тобон, ръководител на екипа за финансови анализи и прогнози в Citigroup Global Markets*.

Разбира се, няма гаранции и още нищо не е решено. Наказателните дела срещу Тръмп може да го лишат от късмета като през 2016 година или гласоподавателите внезапно да се обърнат срещу него пред урните. Ето защо изборите вече не са нищо повече от шумене за пазара. Други фактори, обаче, са във фокуса, като траекторията на икономиката, геополитическото напрежение и времето за намаляване на лихвите по федералните фондове.

Икономистите и анализаторите бавно формират нещо като ранен консенсус, основан отчасти на случилото се последния път и вероятните последици от няколко политически инициативи, на които Тръмп досега е залагал, като налагането на 10% мита върху вноса и данъчните облекчения за физически лица. В резултат на това доходността на облигациите може да се повиши заедно с долара, като по този начин увеличи натиска върху валутите на търговските партньори.

Нека да видим как пазарът реагира на победата на Тръмп през 2016 г. и да се опитаме да преценим какво може да се случи, ако той спечели отново:

Какво ще се случи с ралито на пазара на облигации?

Условията на пазара на облигации в САЩ са много различни от тези през 2016 г., когато централната банка на страната (Федералния резерв - бел. авт.) току-що беше повишила лихвените проценти за първи път и беше готова да продължи да го прави. Тези очаквания, съчетани с мнението, че плановете на Тръмп за намаляване на данъците ще стимулират икономиката, подхраниха дълбока разпродажба на пазара на облигации, тласкайки доходността на 10-годишните държавни облигации до най-високата си стойност от повече от седем години през четвъртото тримесечие. В момента облигационните фондове са изправени пред най-големите изходящи парични потоци от избухването през 2013 г. насам заради предстоящото оттегляне на стимулите от Фед.

Въпросът този път е до каква степен предложените от Тръмп политики биха могли да променят настоящите пазарни очаквания за лихвите. "Говорим за данъчни последици и последици за растежа, последици за дефицита, регулаторни последици - всички те са много важни за пазарите", каза Генади Голдбърг, ръководител на лихвените стратегии в САЩ в TD Securities.

Но този път изборите ще имат по-малко влияние върху фискалната политика, отчасти защото ключов въпрос ще бъде дали да се удължат данъчните облекчения на Тръмп, които изтичат през следващата година. За нови все още не се говори. Освен това, Байдън подкрепя практически неконтролираните разходи, така че правителството вече се бори с големи дефицити в момент на почти пълна заетост.

"Кой от двамата кандидати е вероятно да създаде по-висок дефицит? По начина, по който стоят нещата в момента, и двамата ще свършат страхотна работа", допълва Голдбърг. "Голяма част от това се свежда до посоката, в която се движи фискалната политика на САЩ, и все още няма нищо, което да показва възможна промяна към консерватизъм. Това прави инвеститорите нервни за 2025 и 2026 година."

Дали партията на следващия президент ще спечели мнозинство в Конгреса или не, също е ключов въпрос, защото разцеплението в правителството може да доведе до задънена улица.

Силен долар

Високата доходност на облигациите тласка долара нагоре. Валутата падна, тъй като доходността на облигациите се оттегли от миналогодишните върхове поради очакванията за завой в паричната политика. Доларът се повиши след победата на Тръмп през 2016 г., заедно с доходността на държавните облигации. Но през 2017 г. икономиката на САЩ загуби инерция, докато в Европа се случи обратното, което доведе до спад на щатския долар.

Но настояването на Тръмп за мита - ако успее - ще подкрепи долара спрямо другите валути, ограничавайки вноса и спирайки потока на долари от Съединените щати.

"Ефектът на Тръмп е отчасти по подразбиране положителен за долара и по точно същите причини е отрицателен за основните валути като еврото, юана и мексиканското песо", каза стратегът на Deutsche Bank Алън Раскин. "Търговците признават, че влиянието на Тръмп върху търговията и геополитиката, поне първоначално, ще подкрепи долара поради различни причини."

Мексиканското песо, което се засили миналата година, падна рязко миналата седмица след новината за победата на Тръмп в Айова. Китайският юан също се очаква да бъде изправен пред допълнителен натиск, ако шансовете на Тръмп за успех се увеличат с наближаването на изборите. Стратезите на Deutsche Bank пишат в съобщение до клиентите си, че изборите вероятно ще запазят долара в диапазона от 2023 г., дори ако Фед намали лихвените проценти относително рязко. "С наближаването на изборите пазарът вероятно ще започне да гледа на долара като на сигурно убежище", пишат те.

Фондовият пазар ще е под натиск

Възстановяването на фондовия пазар в САЩ, което върна широкият индекс S&P 500 до рекордно високо ниво в петък, зависи най-вече от това дали Фед може да намали лихвените проценти по начин, който не убива икономиката, а ѝ осигурява меко кацане.

В началото на 2016 г. световните фондови пазари може би бяха в по-несигурна позиция, отколкото сега, борейки се с призрака на нарастващите лихви и глобалното пренасищане с петрол. През август 2015 г. решението на Китай да девалвира юана предизвика спад в цената на акциите, който се разпространи и на други пазари, а гласуването на Обединеното кралство за напускане на Европейския съюз предизвика нов шок в средата на 2016 г. Междувременно S&P 500 постепенно се повишаваше през по-голямата част от 2016 година и скочи два месеца след победата на Тръмп.

Някои пазарни инструменти се представиха по-добре при Тръмп, на фона на неговата реторика за подобряване на Америка и обещания за увеличаване на разходите за отбрана на САЩ. Въпреки неуспеха на Тръмп да изпълни обещанието си да одобри голям инфраструктурен план, известният производител на багери и булдозери на Caterpillar Inc. (акциите му са включени в S&P 500) е удвоил капитализацията си по време на неговия мандат. Но като цяло така наречените сделки, базирани на политиките на Тръмп през 2016 г., изостанаха от общото представяне на S&P 500 по време на неговия мандат.

Ето защо сега инвеститорите не бързат да избират победители и губещи. Освен това, макроикономическите показатели сега засенчват предизборните обещания.

"Политическите прогнози и пазарът не изглеждат в синхрон в момента", каза Джоузеф Салуци, ръководител на екипа за търговията с акции в Themis Trading LLC. "На този етап от икономическия цикъл не може да се каже, че пазарната реакция се основава на политически прогнози. На каквото и да залагате - въглищни компании, финанси, инфраструктура - ​​пазарите ще намерят начин да ви измъкнат на студено."

*Използвани са източници от агенциите Ройтерс и Блумбърг.