Лидерите на Конгреса на САЩ се споразумяха по законопроект за временно финансиране, разделен на две части, за да може финансирането на федералното правителство да продължи до март и да се предотврати частичното спиране на работата му в края на следващата седмица, предаде Ройтерс, като цитира американски медии.

Лидерите на Конгреса са се споразумели за временна мярка, която ще финансира работата на правителството за определено време, с което два крайни срока бяха удължени до 1 март и 8 март. Очаква се републиканците от Камарата на представителите да представят плана довечера.

Досега някои федерални агенции, включително министерството на транспорта, разполагаха с финансиране до 19 януари, докато други, като министерството на отбраната, бяха изправени пред краен срок 2 февруари, припомнят Ройтерс и БТА.

Най-високопоставените представители на демократите и републиканците в Конгреса постигнаха на 7 януари споразумение за финансиране на правителството до края на текущата финансова година в размер на 1,59 трилиона долара, но ако не успеят да го приемат до 19 януари, части от федералното правителство ще започнат да спират работа.

Някои законодатели заявиха, че краткосрочният законопроект за финансиране е необходим, за да се даде време на двупартийните преговарящи от Камарата на представителите и Сената да се споразумеят по законопроектите за разходите за цялата фискална година 2024 г. и Конгресът да ги одобри.